Legumes4Protein
Legumes4Protein
ΨυχανθήΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Σκοπός του Legumes4Proteins είναι η ολιστική προσέγγιση του συστήματος παραγωγής κτηνοτροφικών ψυχανθών σε συνδυασμό με την αξιοποίησή τους στη διατροφή των ζώων ώστε να αντικαταστήσουν τη σόγια. Το σχέδιο του προγράμματος περιλαμβάνει αξιοποίηση και αξιολόγηση γενετικού υλικού, με συλλογή πληθυσμών λούπινου, βελτίωση σειρών των ειδών Βίκος, Μπιζέλι και κτηνοτροφικό Κουκί (ΒΜΚ). Η γενετική παραλλακτικότητα όλων των φυτικών υλικών θα αξιολογηθεί με μοριακούς δείκτες. Επίσης, μέσω της μεταγραφομικής και μεταβολομικής ανάλυσης θα γίνει προσπάθεια να κατανοηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου των αντιδιατροφικών στοιχείων. Η θρεπτική αξία ως προς την περιεκτικότητα σε δομικούς υδατάνθρακες, πεπτικότητα και περιεκτικότητα σε αντιδιατροφικά στοιχεία θα εκτιμηθεί για όλα τα φυτικά υλικά. Το κυριότερο αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η παραγωγή εναλλακτικών σιτηρεσίων για την κτηνοτροφία. Η οικονομική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων θα είναι άμεση και αφορά στη δυνατότητα παραγωγής μιγμάτων ζωοτροφών, άμεσα διαθέσιμων σε προβατοτρόφους, αλλά και στη δυνατότητα καλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών σε ευρεία κλίμακα, καθώς αυτά θα συνοδεύονται από τα ενδεδειγμένα ΦΠΠ.
Επικοινωνία
Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531
show less
mast4trees
mast4trees Ενίσχυση της καλλιέργειας μαστιχόδεντρων με μοχλό τη χρήση καινοτόμων μοριακών μεθόδωνΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Το Έργο αποβλέπει στην ενίσχυση της καλλιέργειας του μαστιχόδεντρου για παραγωγή μαστίχας με νέα στοιχεία χρησιμοποιώντας καινοτόμες μοριακές μεθόδους. Θα μελετηθεί ο εγγενής πολλαπλασιασμός (σπόρος) αλλά και ο πολλαπλασιασμός με ιστοκαλλιέργεια, χρησιμοποιώντας ως έκφυτα νεαρά σπορόφυτα από εκβλάστηση σπόρου in vitro. Παράλληλα θα ταυτοποιηθούν τα εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν τα μαστιχόδεντρα, θα προσδιοριστεί η ανθεκτικότητα νεαρών δενδρυλλίων σε αυτά και θα γίνει προσπάθεια ανεύρεσης μοριακών δεικτών ικανών να αναδείξουν την αντοχή των φυτών στα εδαφογενή παθογόνα. Επειδή ο σπόρος παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για μαζική παραγωγή φυταρίων μαστιχόδενδρου (αρκεί αυτά να είναι αρσενικά επειδή παράγουν περισσότερη και καλύτερης ποιότητας μαστίχα), θα μελετηθούν τρόποι διάγνωσης του φύλου από το στάδιο ακόμη του σποροφύτου. Επίσης, θα διερευνηθεί ο μοριακός μηχανισμός βιοσύνθεσης και έκκρισης της μαστίχας μετά από μηχανικό τραυματισμό του φλοιού του κορμού του μαστιχόδεντρου. Καθώς η μαστίχα με τις διάφορες ουσίες που περιέχει προσελκύει έντονα το ενδιαφέρον της φαρμακοβιομηχανίας, θα αναζητηθούν βιο-δείκτες συνδεδεμένοι με την περιεκτικότητα της μαστίχας σε ουσίες με αντιδιαβητική και αντιβακτηριδιακή δράση (αντι-H. pylori). Έτσι, θα γίνει απομόνωση και λειτουργικός χαρακτηρισμός γονιδίων που σχετίζονται με τη βιοσύνθεση των βιοδραστικών μορίων της μαστίχας και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση της δυνατότητας χρήσης των παραπάνω γονιδίων ως μοριακών δεικτών συνδεδεμένων με την περιεκτικότητα της μαστίχας σε δραστικά μόρια. Τέλος, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της έρευνας του Έργου θα γίνει παραγωγή αρσενικών μαστιχόδεντρων από σπόρο των παραγωγικότερων κλώνων και θα πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις μεταξύ των επιλεγμένων κλώνων για απόκτηση F1 υβριδίων και γενετική ταυτοποίηση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για μελλοντική γενετική βελτίωση του μαστιχόδεντρου. Επιπλέον, θα γίνει εκτίμηση του κόστους της διάγνωσης του φύλου και του κόστους της παραγωγής ανά φυτό, θα επιδιωχθεί κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τη χρήση των μοριακών δεικτών που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του Έργου και θα γίνει η διάχυση-δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του παρόντος Έργου, προκειμένου να προωθηθεί η εξάπλωση της καλλιέργειας και σε άλλες περιοχές της Χίου, αλλά και της χώρας, με πιστοποιημένο και παραγωγικό φυτικό υλικό.
Επικοινωνία
Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531
show less
FruitTrees2Safequard
FruitTrees2Safequard Ανάπτυξη της δενδροκομίας φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών υτειών για την παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιολόγηση, αξιοποίηση και βελτίωση τοπικών ποικιλιώνΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Η δενδροκομία φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων έχει μεγάλη οικονομική σημασία για τη χώρα μας μιας και το μεγαλύτερο μέρος των νωπών και επεξεργασμένων προϊόντων εξάγονται. Το πρόγραμμα ‘‘FruitTrees2Safeguard’ έχει σκοπό να καλύψει επείγουσες και αυτονόητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής δενδροκομίας με τη διατήρηση και οργάνωση της τράπεζας γενετικού υλικού, τη δημιουργία μητρικών φυτειών για την παραγωγή άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού και την αξιολόγηση, αξιοποίηση και βελτίωση τοπικών και ξενικών ποικιλιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εύρεση, η διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών, καθώς και η οργάνωση και εμπλουτισμός των τραπεζών φυλλοβόλων οπωροφόρων δένδρων που βρίσκεται στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων και Τμήμα Ακρόδρυων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Στα πλαίσια του έργου θα αξιολογηθούν 143 ξενικές και ελληνικές ποικιλίες ροδακινιάς, νεκταρινιάς, κερασιάς, μηλιάς και αχλαδιάς ως προς τα αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Επίσης θα αναζητηθούν αξιόλογες μεταλλάξεις βιομηχανικού ροδάκινου in situ, θα πραγματοποιηθεί φαινοτυπικός και γενοτυπικός χαρακτηρισμός και θα δημιουργηθούν προβασικές και μητρικές φυτείες εμβολιοληψίας βλαστών για πολλαπλασιασμό. Η ανεύρεση μοριακών δεικτών για την επιλογή υπέρτερων γενότυπων/ποικιλιών, και χρήση -ομικών τεχνολογιών για την υποβοήθηση προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης ως προς την ανθεκτικότητα σε μυκητολογικές ασθένειες και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών θα είναι χρήσιμη και οικονομικά συμφέρουσα σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης. Τέλος, σκοπός του έργου είναι να εφαρμοστεί σχέδιο διάχυσης της παραγόμενης γνώσης σε ενδιαφερόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα.
Επικοινωνία
Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531
show less
HOLEA
HOLEA
Ανάπτυξη μεθοδολογιών για τον ποιοτικό έλεγχο-νοθεία των προϊόντων ελιάς, με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών ανάλυσης και χημειομετρίαςΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Η ποιότητα αναγνωρίζεται ευρέως ως μiα από τις σημαντικότερες στρατηγικές για την οικονομική ανάπτυξη κάθε παραγωγικού κλάδου. Το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές αποτελούν εμπορικά προϊόντα με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως, λόγω των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους. Η συνεχιζόμενη απαίτηση του καταναλωτικού κοινού για παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας ευνοούν πρακτικές νοθείας στα παραγόμενα προϊόντα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί λόγω έλλειψης κατάλληλων συστημάτων ελέγχου ποιότητας. Κατά συνέπεια, ο ποιοτικός έλεγχος της βρώσιμης ελιάς και ελαιολάδου, καθώς και η ιχνηλασιμότητα των χαρακτηριστικών τους προέλευσης αποτελούν τα κυριότερα κλειδιά για την διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Με γνώμονα την προστασία του καταναλωτή από ανακριβείς ή παραπλανητικές επισημάνσεις σε προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, το έργο Holea στοχεύει αφενός στην ιχνηλασιμότητα των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς προκειμένου να διασφαλιστεί η αρχική προέλευση του προϊόντος, αφετέρου στη ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων μεθοδολογιών που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της βρώσιμης ελιάς όσο και την τεκμηρίωση του ισχυρισμό υγείας σε ελαιόλαδα που πληρούν τα κριτήρια της EFSA. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη πιστοποιημένων μεθοδολογιών για τη διασφάλιση της ποιότητας των ΠΟΠ & ΠΓΕ ελαιολάδων από περιπτώσεις νοθείας, μέσω της ιχνηλασιμότητας των Ελληνικών ποικιλιών ελιάς και της γεωγραφικής τους προέλευσης.
Επικοινωνία
Παναγιώτης Μαδέσης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531
show less
CloSeViVa
CloSeViVa
Δίκτυο Συνεργασίας, Αξιοποίησης και Κλωνικής Επιλογής των Ελληνικών Ποικιλιών Αμπέλου και Ανάδειξης του Γενετικού ΥλικούΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
H άμπελος είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα πολυετή είδη στον πλανήτη. H καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε κρίση παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός οίνος έχει καταφέρει να ανοίξει νέους δρόμους στις αγορές εκτός Ελλάδaς. Μέρος του προβλήματος είναι και η μη διαφοροποίηση του προϊόντος κυρίως λόγω της ανυπαρξίας υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και βελτιωμένων κλώνων των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.
Το πρόγραμμα CloSeViVa έχει ως στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων δομών για τη βελτίωση, ανάδειξη και κλωνική επιλογή Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, state of the art γενωμικές μεθοδολογίες για την προσφορά ενός διαφοροποιημένου, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας πολλαπλασιαστικού υλικού της αμπέλου.
Στο πρόγραμμα συνεργάζονται φορείς με σημαντική εμπειρία σε γονιδιωματικές τεχνολογίες, φαινοτύπιση και διατήρηση, παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, έλεγχο ιώσεων και παραγωγή προϊόντων οίνου δημιουργώντας μια ομάδα με συμπληρωματικές ικανότητες για την επιτυχή εφαρμογή της κλωνικής επιλογής στην άμπελο (Vitis vinifera L).
Eιδικότεροι στόχοι του προγράμματος αποτελούν α) η διάσωση των ελληνικών παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου, β) η αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων μερικών από τις πλέον σημαντικές Ελληνικές ποικιλίες, γ) η δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών, δ) η δημιουργία ενός δικτύου-φορέα και η βελτίωση των αναγκαίων υποδομών για την εφαρμογή της κλωνικής επιλογής φυτών Ελληνικών ποικιλιών αμπέλου και ε) η δημιουργία ενός συστήματος ιχνηλασιμότητας, ταυτοποίησης και πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού και των ελληνικών προϊόντων αμπέλου.
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
GrEatFruit
GrEatFruit
Αξιολόγηση – Βελτίωση – Ανάδειξη – Αξιοποίηση Σημαντικών Ελληνικών Ποικιλιών ΟπωροφόρωνΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Το πρόγραμμα GrEatFruit έχει σκοπό την αξιολόγηση, βελτίωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών φυλλοβόλων οπωροφόρων μέσα από τη συνεργασία εξειδικευμένων φορέων και τη στόχευση μεριδίου της αγοράς με προσφορά ενός διαφοροποιημένου υψηλής ποιότητας και ασφάλειας προϊόντος. Θα μελετηθούν η ποικιλία ροδακινιάς «Λεμονάτο Βόλου», η ποικιλία μηλιάς «Φιρίκι» (προϊόν ΠΟΠ) και οι ποικιλίες κερασιάς «Τραγανά Εδέσσης» και «Τσολακέικα».
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών φορέων με σκοπό τη διάσωση μερικών από τις σημαντικότερες ελληνικές παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων με οικονομικό ενδιαφέρον, την αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών, τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας και συντήρησης των καρπών τους, τη βελτίωση της γευστικής ποιότητας αυτών των παραδοσιακών ποικιλιών, τη διάδοση των αξιόλογων αυτών ποικιλιών/κλώνων και σε άλλες περιοχές καλλιέργειας και τη δημιουργία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ασφαλή για τον καταναλωτή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δράσεις που αφορούν στην επιλογή φαινοτύπων των προαναφερόμενων ποικιλιών με εξέχοντα χαρακτηριστικά από ήδη υπάρχοντες οπωρώνες, στη δημιουργία προφίλ βλαστικών χαρακτηριστικών, ποιότητας και μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των καρπών, στη γονιδιακή αποτύπωση και εκτίμηση της γενετικής ενδο-ποικιλιακής ποικιλότητας των επιλεγμένων γενοτύπων και κλώνων και στη μελέτη της έκφρασης γονιδίων, πρωτεϊνών και μεταβολιτών στενά συνδεδεμένων με την ποιότητα των καρπών. Επιπλέον, θα γίνει αξιολόγηση μεμονωμένων οπωροφόρων δένδρων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για διάσωση και αξιοποίηση φυτογενετικών πόρων και ανάπτυξη πρωτοκόλλων καλλιεργητικών τεχνικών και μετασυλλεκτικών χειρισμών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον και ασφαλών για τον καταναλωτή.
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
CheeseArt
CheeseArt
Εφαρμογή της προσέγγισης πολλαπλών -ομικών τεχνολογιών και εργαλείων βιοπληροφορικής για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ελληνικών παραδοσιακών τυριώνΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Είναι γνωστός ο κρίσιμος ρόλος που έχουν τα βακτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως εναρκτήριες καλλιέργειες, όσον αφορά στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους (άρωμα, γεύση, υφή). Επομένως, η εφαρμογή και ο έλεγχος της μικροβιακής χλωρίδας των τυριών κατά την παραγωγή τους καθώς και η δυνατότητα της κατευθυνόμενης ανάπτυξης του αρώματος και της γεύσης των ελληνικών παραδοσιακών τυριών μπορεί να αποτελέσει για τον παραγωγό αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη προϊόντων με μοναδικά ή/και διαφορετικά χαρακτηριστικά.
Το πρόγραμμα CheeseArt έχει σκοπό να προσδιορίσει την επίδραση που έχουν οι διάφοροι μικροοργανισμοί στο άρωμα, τη γεύση και την υφή των ελληνικών παραδοσιακών τυριών αυθόρμητης ζύμωσης με στόχο την αναγνώριση και ταυτοποίηση μικροβιακών στελεχών με ωφέλιμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω από τη βιομηχανία τροφίμων.
Στο πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν καινοτόμες βιοτεχνολογικές/μοριακές προσεγγίσεις/τεχνολογίες (μεταγονιδιωματική, μεταμεταγραφομική, μεταμεταβολομική), καθώς και μια σειρά εργαλείων βιοπληροφορικής για την ενδελεχή μελέτη των βακτηριακών στελεχών που θα απομονωθούν αλλά και του ρόλου τους στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του αρώματος, της γεύσης και της υφής των τυριών. Το πρόγραμμα επιδιώκει τη δημιουργία μιας τράπεζας μικροβιακών στελεχών με δυνητική εφαρμογή ως εναρκτήριες ή συμπληρωματικές καλλιέργειες με αποδεδειγμένη ικανότητα βελτίωσης ή/και ενίσχυσης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των τελικών προϊόντων. Επίσης, στόχος του CheeseArt είναι η μελέτη των μεταβολικών δικτύων (Genome-scale Metabolic Models), τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή συγκεκριμένων μεταβολικών προϊόντων (metabolic engineering).
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
GreenBread
GreenBread
Ανάπτυξη νέων ελληνικών προϊόντων αρτοποιίας με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ζωής χρησιμοποιώντας μικροοργανισμούς τεχνολογικού ενδιαφέροντοςΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Η μικροβιακή αλλοίωση των προϊόντων αρτοποιίας και το επακόλουθο πρόβλημα της απόρριψης αυτών προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες τόσο στη βιομηχανία αρτοποιίας όσο και στον καταναλωτή. Η προσθήκη προζυμιού κατά τη διάρκεια της ζύμωσης έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της υφής, του αρώματος, της γεύσης και της θρεπτικής αξίας των αρτοσκευασμάτων, επιβραδύνοντας παράλληλα τη φυσικοχημική υποβάθμισή τους και επεκτείνοντας τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.
Στόχος του προγράμματος GreenBread είναι η χρήση εναρκτήριων καλλιεργειών για την παρασκευή προζυμιού, οι οποίες παρουσιάζουν ταυτόχρονα αντιμυκητιακή δράση, ως μέθοδος βιοσυντήρησης των προϊόντων αρτοποιίας. Με γνώμονα την ολοένα αυξανόμενη επιθυμία των καταναλωτών για λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, η εφαρμογή μικροοργανισμών με αντιμυκητιακή δράση ταιριάζει απόλυτα με τη σημερινή τάση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, επεκτείνοντας με φυσικό τρόπο τη διάρκεια του χρόνου ζωής και βελτιώνοντας την ασφάλεια των προϊόντων αρτοποιίας.
Ειδικότερα οι στόχοι του έργου συνοψίζονται ως εξής: 1) Απομόνωση και μελέτη μικροοργανισμών από ελληνικά παραδοσιακά προζύμια, 2) Χαρακτηρισμός των τεχνολογικών χαρακτηριστικών και της αντιμυκητιακής δράσης των απομονωθέντων μικροβιακών στελεχών, 3) Αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος των μικροβίων που παρουσιάζουν έντονο τεχνολογικό ενδιαφέρον, 4) Επιλογή των μικροοργανισμών με τις επιθυμητές τεχνολογικές ιδιότητες για χρήση ως εναρκτήριες ή συμπληρωματικές καλλιέργειες, 5) Παραγωγή νέων προϊόντων αρτοποιίας με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ζωής και 6) Εκμετάλλευση και εμπορική εφαρμογή των αποτελεσμάτων.
Για την υλοποίηση των επιμέρους στόχων θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες (μεταγονιδιωματική, μεταμεταγραφομική, μεταμεταβολομική, αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος) και υπολογιστικές μέθοδοι (βιοπληροφορική ανάλυση). Μέσω της εφαρμογής των πολλαπλών -ομικών τεχνολογιών και της μελέτης του μεταβολικού δικτύου των μικροοργανισμών σε επίπεδο γονιδιώματος (Genome-scale Metabolic Models) θα καταστεί εφικτή η κατανόηση της επίδρασης των μικροβίων στην ανάπτυξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και στην αναστολή των μυκήτων. Χρησιμοποιώντας τη γνώση αυτή θα επιλεχθούν μικροβιακά στελέχη με τα επιθυμητά τεχνολογικά χαρακτηριστικά τα οποία αναμένεται να βοηθήσουν στον έλεγχο της αύξησης των μυκήτων και της διαδικασίας ανάπτυξης του αρώματος και της γεύσης σε προϊόντα αρτοποιίας.
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
iFUNFoods
iFUNFoods
Καινοτόμα Λειτουργικά Τρόφιμα: Ανάπτυξη, Παραγωγή, Χαρακτηρισμός, ΙδιότητεςΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Σήμερα παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για την παραγωγή νέων λειτουργικών τροφίμων, που περιέχουν προβιοτικούς μικροοργανισμούς οι οποίοι επιφέρουν θετικό αποτέλεσμα στην υγεία του ξενιστή. Για να προσφέρουν τα ευεργετικά οφέλη, τα προβιοτικά τρόφιμα πρέπει να περιέχουν υψηλό αριθμό ζωντανών κυττάρων (τουλάχιστον 107cfu/g). Η στρατηγική που εφαρμόζεται για την ενσωμάτωση των προβιοτικών μικροοργανισμών στα τρόφιμα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη μίας τόσο υψηλής συγκέντρωσης, καθώς ακόμα και εάν τεχνολογικά επιτευχθεί η προσθήκη υψηλής συγκέντρωσης, θα πρέπει να παραμείνει σταθερή καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ζωής του προϊόντος. Αυτή η απαίτηση αποτελεί τον κύριο παράγοντα που σήμερα τα εμπορικά διαθέσιμα προβιοτικά τρόφιμα περιορίζονται σε προϊόντα συντήρησης.
To πρόγραμμα iFUNFoods αποβλέπει στην παραγωγή καινοτόμων τροφίμων με ακινητοποιημένες καλλιέργειες γαλακτικών βακτηρίων σε φυσικά πρεβιοτικά υποστρώματα (ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά, κλπ) και στη μελέτη τυχόν ευεργετικών ιδιοτήτων των καλλιεργειών αυτών στον άνθρωπο. Ειδικότερα, προβλέπεται η απομόνωση «άγριων» στελεχών γαλακτικών βακτηρίων από παραδοσιακά τρόφιμα για την παρασκευή των οποίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εμπορικές καλλιέργειες εκκίνησης και προσδιορισμός του γένους/είδους τόσο μέσω φαινοτυπικών αναλύσεων όσο και μέσω προσδιορισμού της αλληλουχίας του 16S rRNA. Τα απομονωμένα στελέχη θα ακινητοποιηθούν σε φυσικά πρεβιοτικά υποστρώματα (ξηροί καρποί, φρούτα, δημητριακά, κλπ) και θα εξεταστεί η επίδραση της αποθήκευσης σε διάφορες θερμοκρασίες στην επιβίωση των προβιοτικών κυττάρων. Οι ακινητοποιημένες καλλιέργειες θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή προβιοτικών δημητριακών (τύπου muesli) και στα τελικά προϊόντα θα προσδιοριστεί η επιβίωση των προβιοτικών κυττάρων κατά την αποθήκευση σε διαφορετικές θερμοκρασίες καθώς και η αντοχή σε επιμολύνσεις από αλλοιωγόνους ή/και παθογόνους μικροοργανισμούς.
Στα πλαίσια του iFUNFoods θα μελετηθεί επίσης η in vivo επίδραση επιλεγμένων μικροβιακών στελεχών στην παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και ελκώδη κολίτιδα, χρησιμοποιώντας πoντίκια τύπου C57BL/6. Επιπλέον, θα εκτιμηθεί η αλλαγή έκφρασης του συνόλου των γονιδίων του μικροβιακού μεταγραφώματος (metatrascriptomics) ώστε να γίνουν κατανοητά τα μεταβολικά μονοπάτια που τροποποιούνται με την εισαγωγή των προβιοτικών μικροβιακών στελεχών στην εντερική χλωρίδα. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης, η κατάλληλη μορφή του προβιοτικού στελέχους θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τελικού προϊόντος.
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
LEDWAR.gr
LEDWAR.gr
Εφαρμογή τεχνητού φωτισμού με λαμπτήρες LED για μείωση του κόστους παραγωγής υψηλής ποιότητας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιούΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Σήμερα, στη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας χρησιμοποιούνται λαμπτήρες φθορισμού για τον τεχνητό φωτισμό στους θαλάμους επούλωσης, ενώ στο θερμοκήπιο εφαρμόζεται όποτε απαιτείται συμπληρωματικός φωτισμός με λάμπες υψηλής πίεσης νατρίου. Οι λαμπτήρες LED πλεονεκτούν σε σχέση με τις έως τώρα χρησιμοποιούμενες συμβατικές πηγές φωτισμού στην ενεργειακή και φωτοσυνθετική απόδοση, την ελάχιστη εκπομπή θερμικού φορτίου καθώς και τη σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.
Σκοπός του προγράμματος LEDWAR.gr είναι η χρήση λαμπτήρων LED κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού υψηλής ποιότητας ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της χαμηλότερης ενεργειακής τους κατανάλωσης, μείωση της διάρκειας των τριών σταδίων ενός κύκλου παραγωγής (θερμοκήπιο ανάπτυξης φυτών προς εμβολιασμό, θάλαμος επούλωσης εμβολιασμένων φυτών, θερμοκήπιο ανάπτυξης εμβολιασμένων φυτών) και αύξηση του ποσοστού επιτυχημένων εμβολιασμών.
Για την αποτελεσματικότερη αξιολόγηση των λαμπτήρων LED θα δημιουργηθούν αντικειμενικά κριτήρια διαχωρισμού των σποροφύτων σε κατηγορίες ποιότητας, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τύπος λαμπτήρα σε κάθε στάδιο και θα διερευνηθούν παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοτικότητα των λαμπτήρων LED ώστε να βελτιστοποιηθεί η εφαρμογή τους.
Στην επίτευξη των στόχων του LEDWAR.gr θα συμβάλλει η μελέτη σε γονιδιακό επίπεδο της επίδρασης των λαμπτήρων LED. Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει για τις λαχανοκομικές καλλιέργειες το πολλαπλασιαστικό υλικό, θα γίνει πλήρης αγρονομική αξιολόγηση των εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού που θα παραχθούν με τη χρήση λαμπτήρων LED, ενώ επιπλέον θα γίνει και αξιολόγηση ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών. Επίσης, θα διεξαχθεί πλήρης οικονομική ανάλυση της εφαρμογής της τεχνολογίας λαμπτήρων LED στην παραγωγική διαδικασία εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού, τόσο για την εταιρεία και τον τελικό χρήστη (παραγωγός) όσο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας, με ταυτόχρονη ανάδειξη των περιβαλλοντικών/κοινωνικών ωφελειών από τη χρήση της. Στη συνέχεια, θα καταρτιστεί το πρωτόκολλο παραγωγής με γνώμονα τη μείωση του κόστους παραγωγής ταυτόχρονα με την παραγωγή υψηλής ποιότητας εμβολιασμένων σποροφύτων καρπουζιού. Τέλος, θα γίνει πιλοτική εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες μαζικής παραγωγής.
Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
MedSUSHI
MedSUSHI
Αξιοποίηση των εδώδιμων φύκων Dictyopteris membranacea και Laurencia obtusa στη Μεσογειακή κουζίνα ως βιολειτουργικό τρόφιμο και διατροφικό συμπλήρωμαΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Επί αρκετούς αιώνες τα φύκια χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως τρόφιμα στην Άπω-Ανατολή. Με την κινητικότητα των πληθυσμών και τη διεθνοποίηση της γαστρονομίας, η χρήση τους έχει επεκταθεί παγκοσμίως. Στη χώρα μας η κατανάλωση φύκων γίνονταν παραδοσιακά ως «σαλάτες της θάλασσας» από πληθυσμούς που ζουν στα παράλια. Η κατανάλωση τους είναι συνυφασμένη με ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία, εκτός από τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά που προσδίδουν στη τοπική κουζίνα. Η χρήση τους όμως έχει παραμείνει σε τοπικό επίπεδο, καθώς η ποσότητες που συλλέγονται από τη θάλασσα είναι μικρές. Πολλά από τα είδη μακροφυκών που είναι βρώσιμα, χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα και από τη φαρμακοβιομηχανία και τη βιομηχανία καλλυντικών.
Το έργο MedSUSHI σκοπεύει στην περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση δύο εδώδιμων φύκων στη χώρα μας, του φαιοφύκου Dictyopteris membranacea και του ροδοφύκου Laurencia obtusa που απαντάται στα νησιά του Ιονίου. Εφαρμόζοντας ενιαίες διαθεματικές προσεγγίσεις, θα δημιουργήσουμε καινοτόμο γνώση για το μεταβολισμό, τη βιοδραστικότητα, τη γενετική, την καλλιέργεια, την ποιοτική ανάλυση, τυποποίηση και ανάδειξη προϊόντων που προέρχονται από αυτά.
Επικοινωνία
Αντώνιος Μακρής
E-mail: makris@certh.gr
Tηλ. 2311 257541
show less
Glyc2Bio
Glyc2Bio
Αξιοποίηση ακατέργαστης γλυκερίνης από τα παραπροϊόντα της βιομηχανίας βιοντίζελ για παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς και πρωτεϊνούχων προσθέτων ζωοτροφών με καινοτόμες βιοτεχνολογικές μεθόδουςΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ” (ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020) – Δράση: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»
Η ακατέργαστη γλυκερίνη αποτελεί το σημαντικότερο υγρό παραπροϊόν/απόβλητο της παραγωγής βιοντίζελ από φυτικά έλαια μέσω της καθιερωμένης τεχνολογίας της βασικής ομογενούς μετα-εστεροποίησης. Η δραματική αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής βιοντίζελ, άρα και της παραγόμενης ακατέργαστης γλυκερίνης, κατά περισσότερο από 100% τα τελευταία 10 χρόνια (2008-2017), έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση της τιμής της, ενώ η ύπαρξη στην ακατέργαστη γλυκερίνη διαφόρων προσμίξεων σε ποσοστό 10-30% w/w (π.χ. μεθανόλη, νερό, ανόργανα άλατα, λιπαρά οξέα κτλ.), καθιστά οικονομικά μη-ελκυστική τη διεργασία καθαρισμού της για φαρμακευτική ή άλλες χρήσεις (τρόφιμα, καλλυντικά κτλ.).
Αντικείμενο του έργου GLYC2BIOD είναι η ανάπτυξη μιας οικονομικά βιώσιμης διαδικασίας για την αξιοποίηση της ακατέργαστης γλυκερίνης μέσω της μετατροπής της, με προηγμένες βιοτεχνολογικά μεθόδους, σε βιολιπίδια, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοντίζελ 2ης γενιάς, και σε ένα πρωτεϊνούχο στερεό υπόλειμμα, το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί ως πρόσθετο υψηλής θρεπτικής αξίας σε ζωοτροφές.
Η βασική βιολογική διεργασία της μεθόδου που πρόκειται να αναπτυχθεί περιλαμβάνει τη χρήση συγκεκριμένων στελεχών ελαιοπαραγωγών μικροοργανισμών (oleaginous yeasts) που έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν στο κύτταρο τους σημαντικές ποσότητες βιολιπιδίων. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν στελέχη της ζύμης Yarrowia lipolytica, η οποία μπορεί να συγκεντρώνει βιολιπίδια σε ποσοστό έως και 40% της μάζας των κυττάρων της, ενώ είναι επιπλέον ικανή να αναπτύσσεται σε γλυκερίνη ως βασικό υπόστρωμα. Η απόδοση της παραγωγής βιολιπιδίων θα βελτιωθεί με τη χρήση προηγμένων τεχνικών ελέγχου και αλλαγής του μεταβολικού προφίλ των στελεχών (με μεθόδους γενετικής μηχανικής), και καινοτόμων τεχνολογιών καλλιέργειάς τους σε βιοαντιδραστήρες μεμβρανών που επιτρέπουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και τον διαχωρισμό τους από το εξαντλημένο υπόστρωμα σε ένα στάδιο.
Επιπλέον, δεδομένου ότι η ζύμη Yarrowia lipolytica και διάφορα προϊόντα της θεωρούνται γενικά ασφαλή για χρήση (Generally Recognized Αs Safe – GRAS) από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), θα εξεταστεί η χρήση του υπολείμματος μετά τη ανάκτηση των βιολιπιδίων ως πρόσθετο ζωοτροφών υψηλού πρωτεϊνικού περιεχομένου, το οποίο θα αντικαταστήσει μέρος από εισαγόμενα συστατικά σιτηρεσίων (π.χ. σόγια).Επικοινωνία
Αντώνιος Μακρής
E-mail: makris@certh.gr
Tηλ. 2311 257541
show less
ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ
ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗΦορέας Χρηματοδότησης: Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ΤΑΡ & Ίδρυμα Μποδοσάκη
Το πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ είναι ένα πρόγραμμα Ενίσχυσης της Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης και Καινοτομίας που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, στο πλαίσιο των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του TAP στις τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός. Στο πρόγραμμα μετέχουν επίσης ως φορείς υλοποίησης η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).
Το πρόγραμμα εξελίσσεται σε δύο επίπεδα: εκπαιδευτικό και εφαρμοσμένη βιοτεχνολογική έρευνα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, οι δράσεις εκπαίδευσης υλοποιούνται από συνεργάτες της ΑΓΣ και απευθύνονται σε παραγωγούς, μικρές επιχειρήσεις και συνεργατικά επιχειρηματικά σχήματα που ενδιαφέρονται να αναδείξουν τα προϊόντα τους.
Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος περιλαμβάνει τη βιοτεχνολογική έρευνα, την οποία αναλαμβάνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του INEB | ΕΚΕΤΑ. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να αποτιμηθούν και ταυτοποιηθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των αγροδιατροφικών προϊόντων που έχουν επιλεγεί, ώστε να δημιουργηθεί η γενετική και βιοχημική τους «ταυτότητα» ώστε να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους, με προοπτική να προωθηθούν τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Επιδίωξη όλων των συνεργαζόμενων φορέων είναι το συγκεκριμένο έργο να λειτουργήσει ως καινοτόμο παράδειγμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και του αγροτικού τομέα ευρύτερα – ενός τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται χιλιάδες άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα.Επικοινωνία
Αναγνώστης Αργυρίου
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475
show less
AgroCycle
AgroCycle
Βιώσιμες τεχνικοοικονομικές λύσεις για τη γεωργική αλυσίδα αξίαςΦορέας Χρηματοδότησης: EU – HORIZON 2020 – RESEARCH AND INNOVATION ACTIONS
Το τριετές σχέδιο μεγάλης κλίμακας, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, περιλαμβάνει 25 εταίρους από την ΕΕ, το Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα και θα αναζητήσει καινοτόμες τεχνολογίες που θα αυξήσουν την αειφορική χρήση των αποβλήτων και των ζωικών αποβλήτων), παραπροϊόντων και υποπροϊόντων.
Οι τομείς εστίασης αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού και των αναμενόμενων επιπτώσεών τους είναι:
Βελτίωση της χρήσης των υφιστάμενων πηγών πρώτης ύλης από τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της θάλασσας, της χημικής βιομηχανίας και των αποβλήτων, καθώς και σε γεωγραφικές περιοχές με σήμερα χαμηλές βιολογικές δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει την πρώτη ύλη από την βιομηχανία παραγωγής χαρτιού και χαρτοπολτού και παραγωγής τροφίμων και μεταποίησης.
Οι τομείς εστίασης αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού και των αναμενόμενων επιπτώσεών τους είναι: Βελτίωση της χρήσης των υφιστάμενων πηγών πρώτων υλών από τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της θάλασσας, της χημικής βιομηχανίας και των αποβλήτων, καθώς και σε γεωγραφικές περιοχές με σήμερα χαμηλές βιο-δραστηριότητες. Αυτό περιλαμβάνει την πρώτη ύλη από την βιομηχανία παραγωγής χαρτιού και χαρτοπολτού και παραγωγής τροφίμων και μεταποίησης.
http://www.cema-agri.org/page/agrocycle-h2020-project
Η ομάδα μας υπό την ομπρέλα CERTH, ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση της ικανότητας βιομηχανικών στελεχών ζύμης (Y. lipolytica, S. cerevisiae) και μικτών κοινοτήτων για τη μετατροπή των γεωργικών αποβλήτων σε χρήσιμη βιομάζα.
Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε αυτούς τους στόχους και να βελτιώσουμε τα στελέχη του Yarrowia lipolytica με «αναγκαστική εξέλιξη». Η ανάπτυξη του Yarrowia lipolytica είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για το υπόστρωμα γλυκερόλης, το οποίο καταναλώνει με μεγάλη ευκολία, ενώ χρησιμοποιεί μέρος του για να παράγει τριακυλγλυκερόλη κατά τη συσσώρευση λιπιδίων. Η ικανότητα προσαρμογής της ανάπτυξης και μεγιστοποίησης της αποθήκευσης λιπιδίων με βάση το ειδικό υπόστρωμα βιομηχανικών αποβλήτων του τομέα βιοντίζελ μπορεί περαιτέρω να βελτιώσει την επιτυχή βιομετατροπή των αποβλήτων.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία προσαρμογής του οργανισμού, θα ακολουθηθεί η προσέγγιση της εξαναγκασμένης εξέλιξης, μέσω της χημικής μεταλλαξιογένεσης. Σε συνδυασμό με τη χρήση νέων γενετικών εργαλείων όπως η ακολουθία επόμενης γενιάς και η βιοπληροφορική της μεγάλης επεξεργασίας δεδομένων, η χημική μεταλλαξιογένεση σε μεγάλο αριθμό κυττάρων θα δημιουργήσει μια ποικιλία γενετικών που θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στα ειδικά υποστρώματα αποβλήτων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα επιλέγονται διαδοχικά οι πιο ευέλικτοι οργανισμοί που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες λιπιδίων. Μετά από μια σειρά αναγκαστικών κύκλων εξέλιξης, βελτιωμένοι οργανισμοί για μοριακό χαρακτηρισμό θα επιλεγούν για να αναλύσουν μεταλλάξεις στο γονιδίωμα Yarrowia και αλλαγές σε εκφρασμένα γονίδιαΕπικοινωνία
Μακρής Αντώνης
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: 2311 257 541show less
AntiFoul
AntiFoul
Εφαρμογή νέων βιοτεχνολογικών εργαλείων για τη χρήση ενώσεων που απομονώνονται από τα κόκκινα φύκια S. coronopifolius ως αντιρρυπαντικά φιλικά προς το περιβάλλονΦορέας Χρηματοδότησης: ERA-Net COFASP
Η βιολογική ρύπανση είναι η ανεπιθύμητη ανάπτυξη ζωντανών οργανισμών (βακτήρια, φύκια, μαλάκια, κ.λπ.) σε κατασκευές βυθισμένες στο νερό που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις βιομηχανίες υδατοκαλλιέργειας και τη ναυτιλία. Ορισμένες φυσικές και χημικές τεχνολογίες έχουν εφαρμοστεί σε αντιρρυπαντικά χρώματα (AF), τα πιο αποτελεσματικά από αυτά είναι η χρήση επικαλύψεων οξειδίου του τριβουτυλτίνης (TBTO). Ωστόσο, λόγω της τοξικότητας που προκαλείται από το TBTO και τα βαρέα μέταλλα, τον Σεπτέμβριο του 2008, ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) απαγόρευσε τη χρήση αυτο-στιλβωτικών επιχρισμάτων TBTO, ενώ υπάρχει αυξανόμενη αντίθεση στη χρήση χαλκού. Η πρόληψη της ρύπανσης των μικροοργανισμών με μη τοξικό τρόπο θα ήταν η ιδανική λύση. Για το σκοπό αυτό, υπήρξαν πολλές φυσικές, χημικές και βιομιμητικές προσεγγίσεις. Πιθανώς, μια επιτυχημένη μέθοδος για την πρόληψη της αντιρρυπαντικής θα πρέπει να συνδυάσει όλες τις προσεγγίσεις. Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί θαλάσσιοι μεταβολίτες χαρακτηρίστηκαν για το φιλικό προς το περιβάλλον αντιρρυπαντικό δυναμικό τους. Μεταξύ αυτών, η αλογονωμένη διτερπενική βρωμοσφαιρόλη, που απομονώθηκε από την ομάδα μας από το κόκκινο φύκι Sphaerococcus coronopifolius, έχει επιδείξει ισχυρή αναστολή της εναπόθεσης οστρακοειδών. Επί του παρόντος, το κύριο εμπόδιο στη χρήση θαλάσσιων μεταβολιτών είναι οι περιορισμένες διαθέσιμες ποσότητες.
Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο περιορισμός, η κοινοπραξία μας θα προσεγγίσει τη βιοσύνθεση της βρωμοσφαιρόλης με διεπιστημονική προσέγγιση χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νέα εργαλεία στη βιοτεχνολογία, τη γονιδιωματική, τη βιοπληροφορική, τη βιοχημική και χημική ανάλυση και τις in vivo αναλύσεις. Στην προκαταρκτική εργασία, εφαρμόσαμε Αλληλούχηση επόμενης γενιάς (NGS) για να αναγνωρίσουμε αρκετές χιλιάδες εκφρασμένα γονίδια από τον S. coronopifolius, συμπεριλαμβανομένων υποψήφιων τερπενοειδών βιοσυνθετικών γονιδίων. Στο τρέχον έργο επεκτείνουμε την προσέγγιση NGS σε επιπλέον φρέσκο υλικό, αναλύουμε βιοπληροφορικά τα εκφρασμένα γονίδια για να ποσοτικοποιήσουμε τα επίπεδα έκφρασης, θα απομονώσουμε υποψήφια βιοσυνθετικά γονίδια, ώστε να εκτελέσουμε ενζυματική ανάλυση, μεταβολική μοντελοποίηση και ανάλυση ροής για να ανασυστήσουμε το βιοσυνθετικό μονοπάτι σε ετερόλογα είδη. Ταυτόχρονα βελτιώσουμε τα εργαλεία χημικής ανάλυσης για την ταυτοποίηση ενώσεων από μικροσκοπικές ποσότητες υλικού φυκιών και την αξιολόγηση της ανασταλτικής δραστηριότητάς τους σε άλλους οργανισμούς ρύπανσης, εκτός από τις βέργες.
INEB-ΕΚΕΤΑ: Aντώνιος Μ. Μακρής, A. Aργυρίου, Β. Ρούσσης (EKΠA), E. Iωάννου (EKΠA), Σ. Ορφανίδης (INAΛE)
University of Iceland: Steinn Gu?mundsson
Universite de Bretagne Occidentale: Claire Hellio
Ege University Fisheries Faculty Aquaculture: Gamze Turan
University of Copenhagen: Sotirios KampranisΕπικοινωνία
Μακρής Αντώνης
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: 2311 257 541show less
DataBio
DataBio
Data-Driven BioeconomyΦορέας Χρηματοδότησης: EU – HORIZON 2020 – INNOVATION ACTIONS (IA)
Το έργο Data Bio-Economy (DataBio), επικεντρώνεται στην παραγωγή των καλύτερων δυνατών πρώτων υλών, από τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, για τη βιομηχανία βιοοικονομίας, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων, ενέργειας και βιοϋλικών. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας υπερσύγχρονης διαλειτουργικής πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει την ανάκτηση, την επεξεργασία, τον χειρισμό και την οπτικοποίηση των δεδομένων, απαντώντας στην πρόκληση της εποχής, ήτοι την ενοποίηση του τεράστιου όγκου και των ετερογενών δεδομένων που προέρχονται από τις γεωργικές μηχανές, τα αλιευτικά σκάφη, τα μηχανήματα δασοκομίας, καθώς και από αισθητήρες. Η ανάλυση αυτών των δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες, τους δασοκόμους και τους αλιείς να προσαρμόσουν ανάλογα τις δραστηριότητές τους. Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθούν πιλοτικά έργα με τη βοήθεια έξι συνεταιρισμών. Ειδικότερα μέσω αυτών των πιλοτικών έργων θα επιχειρηθεί η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων γεωργίας ακριβείας, όπως απομακρυσμένη διάγνωση και εκτίμηση ασθενειών των φυτών με βάση την επεξεργασία των δορυφορικών εικόνων, σύστημα προειδοποίησης καιρικών συνθηκών, παροχή αυτοματοποιημένων συστημάτων άρδευσης, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους υδάτινους πόρους, υποστήριξη αποτελεσματικής γονιμοποίησης του εδάφους και πρακτικών ψεκασμού συμβατών με τις ειδικές ανάγκες της εκμετάλλευσης και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
4PRIMA
4PRIMA
Συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία στην περιοχή της ΜεσογείουΦορέας Χρηματοδότησης: EU – HORIZON 2020 – COORDINATION AND SUPPORT ACTIONS (CSA)
Ο γενικός στόχος του προγράμματος 4PRIMA (CSA) είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις και να υποστηριχθεί μια μακροπρόθεσμη, καλά διαρθρωμένη και ολοκληρωμένη συνεργασία για την έρευνα και την καινοτομία σχετικά με τα συστήματα διατροφής και τους υδάτινους πόρους, μεταξύ των χωρών των δύο πλευρών της Μεσογειακής λεκάνης. Οι ταχείς δημογραφικές, κοινωνικοοικονομικές και κλιματικές αλλαγές απειλούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου, όπου η γεωργία πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση για παραγωγή τροφίμων σε ένα πλαίσιο λειψυδρίας και έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό για τη χρήση νερού μεταξύ διαφόρων τομέων. Ως εκ τούτου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν γρήγορα στη ζήτηση για καινοτομία.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ
ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ
ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕΑύξηση της απόδοσης της ποικιλίας «Μπασμάς» κατά 10% με συμβατικές μεθόδους (χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής) και διατηρώντας τα καπνικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας, Βελτίωσης των φυτών και με Μοριακούς δείκτες χωρίς τη χρήση ΓΤΦ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την βελτίωση φυτών καπνού της ποικιλίας μπασμάς ως προς την απόδοση με τη χρήση και μοριακών δεικτών και χωρίς τη χρήση γενετικής μηχανικής. Θ απραγματοποιηθούν διασταυρώσεις μεταξύ της ποικιλίας μπασμάς με μια άγρια ποικιλία και επιλογή των υπέρτερων γενοτύπων.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
BIOPROSPECT
BIOPROSPECT
Διατήρηση και βιώσιμη κεφαλαιοποίηση της βιοποικιλότητας στις δασικές εκτάσειςΦορέας Χρηματοδότησης: EΤΠΑ INTERREG ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η περιοχή των Βαλκανίων είναι το λίκνο μιας πλουσιότατης βιοποικιλότητας τόσο αναφορικά με τη χλωρίδα, όσο και την πανίδα. Ένα από τα κυριότερα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η μείωση της βιοποικιλότητας που λαμβάνει χώρα σε όλες τις Βαλκανικές αλλά και στις γειτονικές τους χώρες. Τα δάση των Βαλκανίων μας δίνουν αμέτρητες δυνατότητες για την προώθηση προϊόντων υψηλής αξίας , αφού η φύση στα δάση μπορεί να εκτιμηθεί ως εθνικό κεφάλαιο, για παράδειγμα, ας πηγή αναπαραγωγής οικολογικών υπηρεσιών και ως πηγή γνώσης. Τα φυσικά δάση και οι προστατευόμενες περιοχές μπορούν να παράσχουν σημαντικές ευκαιρίες στους κατοίκους για τις διακοπές τους και τον ελεύθερο χρόνο τους, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, (2015), η ύπαρξη μεγάλων κενών στη γνώση μας για τη βιοποικιλότητα που εξακολουθούν να υπάρχουν, σημαίνει ότι οι δημόσιες αρχές και οι επιχειρήσεις ίσως δεν μπορούν να έχουν τη συνολική, πλήρη εικόνα όταν λαμβάνουν αποφάσεις, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη και κόστη. Για το λόγο αυτό η οικονομική εκτίμηση είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της «Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιοποικιλότητα ως το 2020» (ACT 5) που τονίζει τη σημασία της χαρτογράφησης των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους, αξιολογώντας την οικονομική αξία αυτών των υπηρεσιών και προωθώντας την ενσωμάτωση αυτών των αξιών σε συστήματα λογιστικής και υποβολής εκθέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε εθνικό επίπεδο μέχρι το 2020
Ο στόχος του έργου BIOPROJECT είναι να διερευνήσει και να τεκμηριώσει την οικονομική αξία των περιοχών με δάση και τους τρόπους της βιώσιμης κεφαλαιοποίησης ως μέσον για την ορθή διαχείριση και τη συντήρησή τους. Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι:
Να παράσχει λειτουργικά εργαλεία για τη διατήρηση της δασικής βιοποικιλότητας μέσω της οικονομικής αποτίμησης και της βιώσιμης κεφαλαιοποίησης
Να καταδείξει την επιχειρησιακή εφαρμογή και τα οφέλη της οικονομικής αποτίμησης και της κεφαλαιοποίησης
Η ενσωμάτωση της οικονομικής αποτίμησης στην επιχειρησιακή διαχείριση δασικών περιοχών και πολιτικών πρωτοβουλιών της Βαλκανικής Μεσογείου.
Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, το έργο θα:
-Παρέχει επιχειρησιακά μοντέλα και κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική αποτίμηση και την αειφόρο κεφαλαιοποίηση των υπηρεσιών βιοποικιλότητας και οικοσυστημάτων στη γεωργία, στη βιομηχανία, στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην εκπαίδευση, στην αναψυχή και στην κοινωνική ένταξη.
-Χαρτογραφήσει τη διασυνοριακή γενετική δεξαμενή και θα ψάξει για τα πολύτιμα συστατικά που βρίσκονται στα φυτά των δασικών περιοχών.
-Επιδείξει λύσεις για βιώσιμη κεφαλαιοποίηση της βιοποικιλότητας στα φυσικά δάση και στις προστατευόμενες περιοχές
-Δημιουργήσει δίκτυο ανταλλαγής γνώσεων και ενιαίο σημείο για την οικονομική αποτίμηση και την αειφόρο κεφαλαιοποίηση της δασικής βιοποικιλότητας
-Αξιολογήσει με σύγχρονες μεθόδους τη βιοποικιλότητα και τη βιοοικονομία καθώς και τις στρατηγικές και πολιτικές της περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης.
Μέσω του έργου, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής και οι διαχειριστές των δασών θα αποκτήσουν δεξιότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αξιολόγησης της δασικής βιοποικιλότητας και διαχείρισης, ενώ ο τομέας του προγράμματος θα ωφεληθεί από τις βιώσιμες πρακτικές και πολιτικές που προωθούν την υλοποίηση των στρατηγικών της ΕΕ για τα ευρωπαϊκά δάση και την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα για το 2020.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
ΑΓΡΟ-ΤΑΥTΟΤΗΤΑ
ΑΓΡΟ-ΤΑΥTΟΤΗΤΑ
ΑΓΡΟ-ΤΑΥTΟΤΗΤΑΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΤΠΑ INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ
Τα τοπικά προϊόντα συνεισφέρουν στην υιοθέτηση της ταυτότητας μιας περιοχής, δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ των προϊόντων, των χαρακτηριστικών και του πολιτισμού του τόπου παραγωγής, αναδεικνύοντας έτσι την τοπική αγροδιατροφική κληρονομιά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τις γεωγραφικές περιοχές του Β. Αιγαίου και τις Κύπρου. Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μία στροφή των καταναλωτών προς τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, με μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας. Η αύξηση της ζήτησης τέτοιων προϊόντων αποτελεί οικονομική ευκαιρία για περιοχές ικανές να διαφοροποιήσουν κατάλληλα τα προϊόντα τους αξιοποιώντας το ενδογενές δυναμικό του τόπου για την παραγωγή και την προβολή τους. Το ενδιαφέρον αυτό ωστόσο γίνεται αρκετές φορές προϊόν εκμετάλλευσης καθώς υπάρχουν προϊόντα που εμφανίζονται στην αγορά ως τοπικά-παραδοσιακά χωρίς να είναι στην πραγματικότητα. Η επιστημονική τεκμηρίωση της αυθεντικότητας των τοπικών προϊόντων σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και τον τόπο παραγωγής, τόσο για τα πιστοποιημένα (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΠΕ, ΟΠΑΠ) όσο και για τα μη πιστοποιημένα προϊόντα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα της διασυνοριακής περιοχής καθώς δύναται να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα.
Στόχος του έργου ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα μέσω της ταυτοποίησης αυθεντικότητας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων στη διασυνοριακή περιοχή και της δόμησης μηχανισμών ενίσχυσης της αγροτικής επιχειρηματικότητας για την εμπορική τους αξιοποίηση σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.
Η καινοτομική προσέγγιση του έργου βασίζεται στη συνδυασμένη χρήση: α)Γενετικής ταυτότητας, β)Ισοτοπικού αποτυπώματος και γ)Μικροβιακού προφίλ, που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση αυθεντικότητας σε σχέση με τα χαρα-κτηριστικά των προϊόντων, τα μέσα παραγωγής και την προέλευσή τους (βοτανική & γεωγραφική).
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ θα πραγματοποιηθούν:
Χαρτογράφηση χαρακτηριστι-κών αυθεντικότητας τοπικών προϊόντων, συμπεριλαμβανο-μένων τοπικών ποικιλιών, γαλακτοκομικών προϊόντων, οίνου και ελαίων
Ανάπτυξη πρότυπων διαδικασιών και δομών για τη χορήγηση σήματος ταυτο-ποιημένης αυθεντικότητας και ψηφιακής ταυτότητας και
Ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και υποστήριξη επιχειρήσεων σε θέματα ταυτοποίησης, προώθησης, προβολής και εμπορίας τοπικών προϊόντων.
Συνδυάζοντας επιχειρησιακά θεσμικούς και ερευνητικούς φορείς με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στο να αποκτήσουν τα τοπικά προϊόντα ποιότητας Βορείου Αιγαίου και Κύπρου ταυτότητα γνησιότητας και διεθνώς αναγνωρίσιμο brand-name, ενισχύοντας καταλυτικά, με ανοιχτές για όλες τις ΜΜΕ εφαρμογές, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας αυθεντικών τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
Plant.ID
Plant.ID
Μοριακή Ταυτοποίηση Φυτών , Ταυτότητα ΦυτώνΦορέας Χρηματοδότησης: Marie Curie ITN
Πολλά από τα 400.000 περίπου είδη φυτών παρέχουν τροφή, ζωοτροφές, φάρμακα και υλικά κατασκευών, Εκτός όμως από αυτές τις θετικές επιπτώσεις, τα φυτά μας επηρεάζουν και αρνητικά, όπως με τις αλλεργίες στη γύρη, ως δηλητηριώδη είδη, ως επιθετικά είδη και ως ανεπιθύμητες προσμίξεις στα φυτικά φάρμακα. Ωστόσο, τα φυτά αποτελούν τον πιο ελπιδοφόρο βιολογικό πόρο για το μέλλον μας. Οι τρέχοντες κίνδυνοι εξαφάνισης της παγκόσμιας χλωρίδας και η τεράστια μείωση της ταξινομικής εμπειρογνωμοσύνης απαιτούν ακριβείς και γρήγορες προσεγγίσεις για την κατανόηση και αξιοποίηση της βοτανικής βιοποικιλότητας.
Η πρόοδος στα γονιδιωματικά δεδομένα και η αλληλούχιση του DNA είναι η επανάσταση στη φυτική συστηματική και οι σύγχρονες μέθοδοι μοριακής ταυτοποίησης καθιστούν δυνατό τον ακριβή προσδιορισμό των φυτών με τρόπους που ήταν τεχνικά αδύνατοι μόλις και πριν από μία δεκαετία. Πρόσφατα έχει καταστεί δυνατή η ανίχνευση υποκαταστάσεων στα φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα, η παρακολούθηση ξένων επεμβατικών ειδών, ο εντοπισμός θραυσμάτων των φυτών, όπως η γύρη και τα σπόρια, η αποκάλυψη του παρανόμου εμπορίου απειλούμενων ειδών, οι ταχείες και ακριβείς αξιολογήσεις μοριακής βιοποικιλότητας, και η μελέτη της ποικιλότητας ιστορικών φυτών από το DNA που απομονώνεται από δείγματα που βρίσκονται σε μουσεία.
Ωστόσο, για να μπορέσει να συγκομίσει αποτελεσματικά όλο το δυναμικό των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες γονιδιωματικές τεχνικές, η σημερινή κοινωνία χρειάζεται επειγόντως εκπαιδευμένους συστηματικούς βιολογους με εμπειρία τόσο στην ταξινομία όσο και στον χειρισμό τεράστιων ποσοτήτων γονιδιωματικών δεδομένων. Το Plant.ID θα αντιμετωπίσει με καινοτομία αυτές τις προκλήσεις, συγκεντρώνοντας ακαδημαϊκούς και μη ακαδημαϊκούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμιστικών οργανισμών, της βιομηχανίας, των ΜΜΕ και των ενδιαφερομένων ΜΚΟ, με στόχο την ανάπτυξη της μοριακής ταυτοποίησης των φυτών μέσω προσαρμοσμένων προσεγγίσεων για την οριοθέτηση των ειδών, γονιδιωματικής γραμμικής κωδικοποίησης, της σύλληψης γονιδίων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ενδιαφερόμενοι φορείς με την απλοποιημένη μοριακή αναγνώριση των φυτών. Συνδυάζοντας την κλασική ταξινομική εμπειρογνω-μοσύνη με τις πρωτοποριακές γονιδιωματικές προσεγγίσεις, το Plant.ID θα εκπαιδεύσει μια νέα γενιά ESR οι οποίοι θα έχουν άμεση σχέση με την αξιοποίηση του κεντρικού ρόλου των φυτών στο σύγχρονο κόσμο.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
AlgaCeuticals
AlgaCeuticals
AlgaCeuticalsΦορέας Χρηματοδότησης: Marie Curie RISE
Η βιοτεχνολογία των μικροφυκών έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη δεξαμενή νέων και πολύτιμων βιοδραστικών ενώσεων. Η βιολογική και χημική ποικιλομορφία των μικροφυκών είναι πηγή μοναδικών βιοδραστικών μορίων με δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης όπως φαρμακευτικά, καλλυντικά και συμπληρώματα διατροφής. Το προτεινόμενο έργο θα συνδυάσει τόσο τη βασική όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα στους τομείς των ομικών τεχνολογιών της βιοχημεία, και της εφαρμοσμένης βιοτεχνολογία ενζύμων για την αξιοποίηση των μικροφυκών για την ανάπτυξη: 1) Φυσικά αντιηλιακά βασισμένες σε αμινοξέα που ομοιάζουν με μυκοσπορίνη 2) Nutraceuticals με βάση τα φύκια ως λειτουργικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, 3) πρωτεάσες που προέρχονται από φύκη με εφαρμογές σε καλλυντικά (ένζυμα επιδιόρθωσης δέρματος) και στη βιομηχανία τροφίμων. Η υλοποίηση του έργου θα προσφέρει στους εμπλεκόμενους ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους την ευκαιρία να μεταφράσουν την επιστημονικά έρευνα για καθορισμένα «πράσινα» προϊόντα. Εκτός από τους επιστημονικούς στόχους, το έργο θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης στον τομέα της μπλε ανάπτυξης και της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας με την ανταλλαγή δεπιστημόνων και τεχνογνωσίας, την ανάπτυξη και τη διάδοση των κοινών ερευνητικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έτσι τους διατομεακούς δεσμούς μεταξύ της ακαδημίας και της βιομηχανίας για την αιφόρο ανάπτυξη.
Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531
show less
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕΑύξηση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη της ποικιλίας Βιρτζίνια με συμβατικές μεθόδους και με τη χρήση μοριακών δεικτών. Σκοπός της εργασίας είναι η βελτίωση ποικιλιών Βιρτζίνια για την αύξηση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη με μεθόδους κλασικής βελτίωσης υποβοηθούμενη από μοριακούς δείκτες.
Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
Α. Σ. Πελεκάνος
Α. Σ. Πελεκάνος
Επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωση των ντόπιων πληθυσμών φασολιών γιγάντων και ελεφάντων περιοχής Πρεσπών ΦλώριναςΣκοπός του ερευνητικού έργου είναι η επαναφορά της γενετικής καθαρότητας και βελτίωσης του τοπικού πληθυσμού φασολιών γίγαντες Πρεσπών Φλώρινας και του τοπικού πληθυσμού φασολιών ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας ώστε οι νέοι πληθυσμοί (ποικιλίες) που θα προκύψουν να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών χωρίς ξένες αναμείξεις και να εγγραφούν στον Εθνικό και Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών για να προστατευθούν από μελλοντικούς κινδύνους γενετικής ανάμειξης τους, ακόμη και απώλειας τους. Δημιουργός και διατηρητής των νέων πληθυσμών (ποικιλιών) θα είναι ο Α.Σ. «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ».
Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
ΑΡΩΜΑ
ΑΡΩΜΑ
Μοριακή αποτίμηση με σύγχρονες γονιδιωματικές και βιοχημικές μεθόδους αυτοφυών ειδών ΣιδερίτηΦορέας Χρηματοδότησης: ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΖΥΘΟΥ
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές χρήσεις πολλών βοτάνων, τα οποία θεωρούνται αξιόλογες πηγές ουσιών φυσικής προέλευσης με ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα. Παρομοίως μεγάλο ενδιαφέρον έχει η αξιοποίηση βοτάνων ή συστατικών αυτών στη βιομηχανία φαρμάκων, καλλυντικών, τροφίμων, ποτών, κλπ. Όμως, τόσο το πρωτογενές φυτικό υλικό-βότανα, αλλά και το μεταποιημένο προϊόν πρέπει να πληρούν τις αυστηρότατες προδιαγραφές σχετικά με την ποιότητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Επομένως κρίνεται αναγκαία η έρευνα για τον χαρακτηρισμό αυτοφυών πληθυσμών σιδερίτη που φύονται στον ελλαδικό χώρο, και ειδικότερα του είδους S. scardica με γενετικούς και βιοχημικούς δείκτες το οποίο θα συμβάλλει επίσης στην ορθολογικοποίηση και αύξηση της παραγωγής αλλά και στη δημιουργία επιλεγμένου γενετικού υλικού ανωτέρας ποιότητας.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
NUTRITOM
NUTRITOM
Βελτίωση της ποιότητας και της θρεπτικής αξίας των ελληνικών ποικιλιών τομάτας με χρήση της ΓενωμικήςΦορέας Χρηματοδότησης: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2007-2013
Οι γενικοί στόχοι του έργου NUTRITOM είναι η κατανόηση της γενετικής παραλλακτικότητας των συστατικών που συμβάλλουν στις χημειο-προληπτικές ιδιότητες (λυκοπένιο, βιτ. C και αργινίνη) των ελληνικών πληθυσμών τομάτας και συνεπώς η εκμετάλλευση της για να εφαρμοστούν μοριακοί δείκτες στη γενετική βελτίωση των ποικιλιών αυτών [molecular marker assisted selection (MAS)]. Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα εφαρμοστούν state-of-the-art μεταβολωμικές αναλύσεις και λειτουργικές γονιδιωματικές προσεγγίσεις, που θα υποβοηθήσουν τις τεχνικές μοριακής βελτίωσης. Τέλος, θα κατανοηθούν οι γενεντικοί μηχανισμοί που υπεισέρχονται στη βιοσύνθεση ουσιών με χημειο-προληπτικές ιδιότητες, όπως η αργινίνη, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.
Επιστημονικοί στόχοι:
1) Εξερεύνηση της χημειο-προληπτικής αξίας των ελληνικών ποικιλιών τομάτας
2) Αλληλούχιση mRNA των καρπών επιλεγμένων οικοτύπων
3) Προσδιορισμός των TQLs (Trancript Quantity Loci) που παρουσιάζουν αλληλεπικάλυψη με QTLs της θρεπτικής ποιότητας των καρπών
4) Απομόνωση γονιδίων που συμμετέχουν στο βιο-συνθετικό μονοπάτι της L-αργινίνης
5) Αξιολόγηση των βελτιωμένων ποικιλιών για την αντοχή στη ξηρασία και την αλατότηταΑναμενόμενα αποτελέσματα:
1) Ολοκληρωμένη πλατφόρμα βιοπληροφορικής για τη συγκριτική ανάλυση των γενομικών δεδομένων
2) Βελτιωμένες Ελληνικές ποικιλίες τομάτας
Επαρκής κατάρτιση νέων επιστημόνων στους τομείς της μοριακής γενετικής βελτίωσης, γενωμικής , βιοπληροφορικής και βιοτεχνολογίας και τέλος απόκτηση εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τρεις Ελληνικές εταιρείες στη μεταβολομική, στη μοριακή βελτίωση και στις σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές της βιοτεχνολογίας στη βελτίωση της τομάτας.Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
ΣΥΝΑΞΙΕΛΟΠ
ΣΥΝΑΞΙΕΛΟΠ
Δίκτυο Συνεργασίας Αξιοποίησης της Βιοποικιλότητας και Βελτίωσης της Ποιότητας των Ελληνικών Οπωροφόρων ΔέντρωνΦορέας Χρηματοδότησης: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΡΑΞΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ) 2013»
Το πρόγραμμα έχει αντικείμενο τις προωθούμενες παραδοσιακές ελληνικές ποικιλίες μήλιας «Πιλαφά Delicius», ροδακινιάς «Λεμονάτα Βόλου» και κερασιάς «Μπακιρτζέικα» με στόχο τη διάσωσή τους, την αξιολόγηση επιλεγμένων κλώνων μέσα στις ποικιλίες, τη δημιουργία υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού των συγκεκριμένων ποικιλιών, τη βελτίωση των συνθηκών καλλιέργειας, διατήρησης και μεταποίησης τους και τη διάδοση των αξιόλογων αυτών ποικιλιών και σε άλλες περιοχές καλλιέργειας. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθεί:
επιλογή φαινοτύπων των προαναφερόμενων ποικιλιών με εξέχοντα χαρακτηριστικά από ήδη υπάρχοντες οπωρώνες,
δημιουργία προφίλ βλαστικών χαρακτηριστικών ποιότητας και μετασυλλεκτικής συμπεριφοράς των καρπών,
γονιδιακή αποτύπωση και εκτίμηση της γενετικής ενδο-ποικιλιακής ποικιλότητας των επιλεγμένων γενοτύπων και κλώνων,
μελέτη της έκφρασης γονιδίων στενά συνδεδεμένων με την ποιότητα των καρπών,
παραγωγή υψηλής ποιότητας πολλαπλασιαστικού υλικού επιλεγμένων κλώνων των ποικιλιών,
ανάπτυξη πρωτοκόλλων καλλιεργητικών τεχνικών και μετασυλλεκτικών χειρισμών,
ανάπτυξη σύγχρονων πρωτοκόλλων παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον,
διάδοση των πληροφοριών που θα προκύψουν σε ενδιαφερομένους παραγωγούς,
έρευνα αγοράς για την αποδοχή των ποικιλιών αυτών από τους καταναλωτές.Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
JONAΗ-FUEL
JONAΗ-FUEL
Καλλιέργεια ρετσινολαδιάς-CASTOR bean (σπόρος JONAH) στην Κεντρική Μακεδονία, Ελλάδα και βιομηχανική εκμετάλλευση των παραγώγων του προς παραγωγή βιοκαυσίμωνΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΣΠΑ – ΔΙΜΕΡΕΙΣ, ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Ε&Τ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κύριο στόχο του έργου Jonah-Fuel αποτελεί ο προσδιορισμός ποικιλιών ρετσινολαδιάς κατάλληλων προς καλ-λιέργεια στην Κεντρική Μακεδονία, Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η συλλογή δεδομένων για τη διευκόλυνση αναπα-ραγωγής ακόμη καλύτερων ποικιλιών. Το έργο ταυτόχρονα εστιάζει στην αναζήτηση και εκμετάλλευση πιθανών χρήσεων του castor oil (ρετσινόλαδου) καθώς και των υπολειμμάτων των φασολιών ρετσινολαδιάς (castor bean) προς παραγωγή καυσίμων μέσω θερμοχημικών διυλιστηριακών διεργασιών. Μακροπρόθεσμα το παρόν έργο θα διευκολύνει την ανάπτυξη ποικιλιών υψηλής ποιότητας για την παραγωγή εκλεκτών τελικών προϊόντων. Η ενσωμάτωση αυτών των προϊόντων και των υπολειμμάτων ρετσινολαδιάς σε συμβατικά διυλιστήρια στοχεύει στην με-τατροπή αυτής της εναλλακτικής ανανεώσιμης τροφοδοσίας σε βιοκαύσιμα. Όλα τα παραπάνω αναμένεται να ενισχύσουν με τη σειρά τους τις τοπικές οικονομίες και την αγροτική ανάπτυξη καυσίμων σε περιθωριακές, και επιρρεπείς στη διάβρωση και εγκαταλελειμμένες τοποθεσίες της περιοχής.
Επικοινωνία
Χιλιώτη Ζωή
E-mail: zhilioti@certh.gr
Τηλ: 2310 498 273show less
HADAMLOCO
HADAMLOCO
Ολιστική προσέγγιση μηχανισμών προσαρμογής στην υδατική καταπόνηση για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αντοχής στην ξηρασία φυσικών πληθυσμών του Lotus corniculatusΦορέας Χρηματοδότησης:ΕΕ και ΥΠΕΠΘ – «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ-Ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων στα ΤΕΙ»
Εύρεση και χαρακτηρισμός φυσικών πληθυσμών του είδους Lotus corniculatus και της γενετικής τους ποικιλότητας και οι αντιδράσεις τους ως προς υδατικό στρες.
Επικοινωνία
Χιλιώτη Ζωή
E-mail: zhilioti@certh.gr
Τηλ: 2310 498 273show less
NRG
NRG
Μια ολοκληρωμένη προσπάθεια για την αποτελεσματική παραγωγή και περαιτέρω εκμετάλλευση της ισχυρής φυσικής αντιφλεγμονώδους ένωσης neorogioltriol και των ομοειδών τηςΦορέας Χρηματοδότησης: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΣΠΑ 2011
Το neorogioltriol (NRG) είναι ένα βρωμιωμένο διτερπένιο που απομονώνεται από την ενδημική κόκκινη άλγη Laurencia glandulifera. Το NRG είναι μια ισχυρή αναλγητική και αντιφλεγμονώδης ένωση, η οποία είναι αρκετές εκατοντάδες φορές ισχυρότερη από την ασπιρίνη και εξίσου ισχυρή με τη μορφίνη. Ωστόσο, η περαιτέρω εκμετάλλευση του NRG παρεμποδίζεται από τη χαμηλή διαθεσιμότητα. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει οικονομικά βιώσιμη μέθοδος για τη χημική σύνθεση NRG, ούτε μια συνεπής φυσική πηγή για την απομόνωση της βιοδραστικής ένωσης. Η τρέχουσα έρευνα στοχεύει στην υπέρβαση αυτού του περιορισμού με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει τη βιολογία συστημάτων, τη μεταβολική μηχανική και την υδατοκαλλιέργεια για την αποτελεσματική παραγωγή NRG, με χημικές, βιολογικές και φαρμακολογικές μελέτες που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω εκμετάλλευσή της.
Επικοινωνία
Μακρής Αντώνης
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: 2311 257 541show less
SYSTERP
SYSTERP
Συστημική προσέγγιση στην παραγωγή φυτικών διτερπενίων με ιδιαίτερη εμπορική και φαρμακευτική αξίαΦορέας Χρηματοδότησης: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Τα φυτά παράγουν μία τεράστια ποικιλία από φυσικά προϊόντα, ενώσεις χαμηλού μοριακού βάρους που έχουν επιλεγεί κατά τη φυλογενετική εξέλιξη για να έχουν βιολογικούς στόχους και επιδράσεις. Η βιοδραστικότητα τους τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε ουσίες με σημαντική βιομηχανική αξία και χρήση. Τα διτερπένια είναι μία οικογένεια φυσικών προϊόντων που περιλαμβάνει την ταξόλη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο και τη σκλαρεόλη που αξιοποιείται στη βιομηχανία αρωμάτων και τροφίμων. Για το λόγο αυτό η βιοσύνθεση τους με βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις αποτελεί ελκυστικό στόχο. Η παρούσα προσέγγιση επιδιώκει να χαρακτηρίσει με ολιστικό τρόπο τη βιοσύνθεση διτερπερπενίων όπως η σκλαρεόλη και νέων βιοδραστικών ουσιών που παράγονται από ερυθροφύκη. Για το σκοπό αυτό θα αναλυθούν τα μεταγραφώματα (mRNAs) του φυτικού είδους Cistus creticus (Μεσογειακό φυτό συγγενές του φασκόμηλου) και του ερυθροφύκου Laurencia obtusa που παράγει τα βιοδραστικά διτερπένια Prevezol A και B, κάνοντας χρήση νέας τεχνολογίας αλληλούχισης νουκλεϊκών οξέων μεγάλης κλίμακας (NGS). Οι γενετικές πληροφορίες θα αναλυθούν βιοπληροφορικά. Στη περίπτωση της Laurencia που οι γενετικές ομολογίες είναι πιο μακρινές και μη εμφανείς, θα εφαρμοστούν εξειδικευμένοι αλγόριθμοι αναγνώρισης χαρακτήρων. Τα υποψήφια γονίδια που συμμετέχουν στο βιοσυνθετικό μονοπάτι θα εκφραστούν σε ετερόλογα μικροβιακά συστήματα (E. coli, S. cerevisiae) που επιτρέπουν το χαρακτηρισμό των παραγόμενων διτερπενίων αλλά και σε τροποποιημένα φυτά όπως ο καπνός που μεγιστοποιούν την παραγωγή των προϊόντων. Η γνωστή πλαστικότητα των βιοσυνθετικών ενζύμων θα αξιοποιηθεί με στοχευμένες τροποποιήσεις ενζυμικής μηχανικής σε διτερπενικές συνθάσες συγγενών ειδών (Salvia fruticosa), που έχουν πρόσφατα απομονωθεί από μέλη της ομάδας, για τη δημιουργία νέων ενζύμων που θα παράγουν σκλαρεόλη και άλλα διτερπένια. Παράλληλα θα αξιολογηθούν στους δύο οργανισμούς οι συνθήκες που επηρεάζουν τη γονιδιακή ρύθμιση και παραγωγή διτερπενίων, ώστε να καθοριστούν πρωτόκολλα βελτίωσης της ενδογενούς παραγωγής των ουσιών αυτών. Στην περίπτωση της σκλαρεόλης θα εφαρμοστούν και εναλλακτικές διαδικασίες φυτικής ιστοκαλλιέργειας και αξιοποίησης βελτιωμένων μικροοργανισμών παραγωγής. Η ολιστική αυτή προσέγγιση επιδιώκει να ξεπεράσει τα σημαντικά εμπόδια αξιοποίησης των φυσικών αυτών προϊόντων που είναι οι χαμηλές συγκεντρώσεις των ουσιών στα φυτά και η δυσκολία οργανικής σύνθεσης τους.
Επικοινωνία
Μακρής Αντώνης
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: 2311 257 541show less
GST-TOOLS
GST-TOOLS
Μεταφοράσες της γλουταθειόνης: μοριακά εργαλεία για την ανάπτυξη βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας στα πεδία της πράσινης και κόκκινης βιοτεχνολογίαςΦορέας Χρηματοδότησης: ΘΑΛΗΣ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
Οι μεταφοράσες της γλουταθειόνης (GSTs, Ε.C. 2.5.1.18) αποτελούν υπερ-οικογένεια ενζύμων που καταλύουν την προσθήκη του τριπεπτιδίου γλουταθειόνη (GSH) σε ποικιλία ηλεκτρονιόφιλων υποστρωμάτων.
Απαντούν ως ισοένζυμα διαφορετικής και ευρείας εκλεκτικότητας και συμμετέχουν στο μηχανισμό αποτοξίνωσης του κυττάρου (προκαρυωτικό και ευκαρυωτικό). Οι GSTs μελετώνται λεπτομερώς καθώς παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον με πολλές εφαρμογές τόσο για την γεωπονία όσο και για την ιατρική (πράσινη και κόκκινη βιοτεχνολογία, αντίστοιχα).
Το προτεινόμενο έργο προβλέπει τη δυναμική συμμετοχή και αλληλεπίδραση τεσσάρων εξειδικευμένων ερευνητικών ομάδων με στόχο την παραγωγή βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, αξιοποιώντας ως μοριακό εργαλείο την καταλυτική ποικιλότητα του ενζύμου GST. Ο πρώτος άξονας του έργου, με κεντρικό αντικείμενο την πράσινη βιοτεχνολογία, θα περιλαμβάνει πρωτεωμική προσέγγιση σε συνδυασμό με λειτουργική γονιδιωματική ανάλυση της καταλυτικής βιοποικιλότητας ισοενζύμων GSTs από φυτά που εμφανίζουν ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις.
Ο δεύτερος άξονας, με κεντρικό αντικείμενο την κόκκινη βιοτεχνολογία, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και μελέτη νέων φυσικών προϊόντων προερχόμενα από την ελληνική βιοποικιλότητα και νέες συνθετικές ουσίες πεπτιδικής φύσης με πιθανή αντικαρκινική φαρμακευτική δράση. Οι ουσίες αυτές θα λειτουργούν ως ενζυμικοί αναστολείς (παρεμποδιστές, inhibitors) των ισοενζύμων GST από άνθρωπο.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
DeCatBios
DeCatBios
Σχεδιασμός καταλυτικών βιοαποικοδομητών τοξικών ζιζανιοκτόνων μέσω της αναβίωσης λειτουργικών αρχέγονων ενζύμων και κατευθυνόμενης εξέλιξηςΦορέας Χρηματοδότησης: ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ – ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ
Οι GSTs είναι ένζυμα που παίρνουν μέρος στη φάση II αποτοξίνωσης του κυττάρου, καταλύοντας την πυρηνόφιλη προσβολή της σουλφυδρυλικής ομάδας του τριπεπτιδίου γλουταθειόνη (GSH: γ-Glu-Cys-Gly), στο ηλεκτρονιόφιλο κέντρο μεγάλου φάσματος τοξικών ενώσεων.
H ερευνητική ομάδα του έργου DeCatBios θα εφαρμόσει πολύπλευρη διεπιστημονική προσέγγιση χρησιμοποιώντας ως εργαλεία την ενζυμική μηχανική, τη δομική βιολογία και βιοϋπολογιστική με στόχο να μελετήσει και να παράγει επιστημονική γνώση εστιασμένη στη δομή και τη λειτουργία της οικογένειας των ενζύμων τρανσφεράσες της γλουταθειόνης (GSTs, EC 2.5.1.18). H προσέγγιση ενζυμικής μηχανικής θα βασιστεί σε δύο διαφορετικούς άξονες:
α) εφαρμογή in vitro κατευθυνόμενης εξέλιξης σε GSTs της οικογένειας tau (τ) χρησιμοποιώντας ισοένζυμα από διαφορετικά φυτά, και β) εφαρμογή εξελικτικών αρχών με στόχο την αναβίωση λειτουργικά αρχέγονων GST ένζυμων (παλαιοντοενζυμολογία).
Η παραγόμενη γνώση αυτή θα βρει εφαρμογή στον ανασχεδιασμό και εξέλιξη ενζύμων GST με νέες και πρωτότυπες ιδιότητες όπως: α) υψηλή δραστικότητα ως προς ηλεκτρονιόφιλες τοξικές ενώσεις (π.χ. τριαζίνες και τα χλωρακεταμίδια), και β) στην ανάπτυξη και δημιουργία νέων σταθερότερων GST ενζύμων με διαφορετικό βέλτιστο pH δράσης. Τα νέα ένζυμα θα μελετηθούν δομικά με εφαρμογή βιοφυσικών μεθόδων και ενζυμική κινητική. Τα αποτελέσματα θα εξασφαλίσουν πληροφορίες αναφορικά με τους γενετικούς, δομικούς και φυσιολογικούς μηχανισμούς που οδήγησαν στην εξέλιξη και προσαρμογή της βιοαποικοδομητικής καταλυτικής δράσης των GSTs. Τέτοιου είδους GST ένζυμα μπορούν να βρουν εφαρμογή σαν in vitro ή/και in vivo εργαλεία καταλυτικής βιοαποικοδόμησης τοξικών ενώσεων, όπως τα φυτοφάρμακα, προσφέροντας στη βιομηχανία πράσινα εργαλεία πέρα από αυτά που θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τις συμβατικές χημικές τεχνολογίεςΕπικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
GRAPENET
GRAPENET
GRAPENETΦορέας Χρηματοδότησης: European Cooperation in the field of Scientific and Technical Research COST
Ερευνητές από τις χώρες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης θα συνεργαστούν για να διερευνήσουν σε μεγάλη γεωγραφική κλίμακα και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών, τη γενετική ποικιλομορφία της αμπέλου και να κινητοποιήσουν προσαρμοστικά χαρακτηριστικά για την αναπαραγωγή και την αειφόρο χρήση αυτής της πολύτιμης καλλιέργειας οπωροκηπευτικών. Η ανταλλαγή εμπειριών, πληροφοριών και υλικού για την ανάπτυξη μεθόδων φαινοτυπίας και μελετών γενετικών συσχετίσεων θα βελτιώσει σημαντικά τον αντίκτυπο της έρευνας που διεξάγεται από κάθε εταίρο και θα εισαγάγει καινοτόμους τομείς έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η δράση θα συμβάλει μακροπρόθεσμα στη δημιουργία ωφέλιμης γνώσης, μακροπρόθεσμης διατήρησης και μεγαλύτερης ποιότητας παραγωγής σταφυλιών στην Ευρώπη.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
QUBIC
QUBIC
QUBICΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΤΠΑ INTERREG MED PROGRAM
Το πρόγραμμα «Qubic» αφορά τη διάσωση της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου και την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας από το κρέας του.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
INNOFOOD
INNOFOOD
INNOFOODΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΤΠΑ SOUTH EAST EUROPE TRANSNATIONAL COOPERATION PROGRAM
Αντικείμενο προγράμματος INNO-FOOD SEE αποτελεί η προώθηση της καινοτομίας στα τρόφιμα και ειδικότερα των καινοτομιών εκείνων που έχουν επιφέρει στην παραγωγική διαδικασία των τρόφιμων οι τεχνολογικές εξελίξεις της γονιδιωματικής. Η αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών στο χώρο των τροφίμων σε συνδυασμό με την πλήθυνση νέο-αναδυόμενων τάσεων στα τρόφιμα δημιουργεί την απαίτηση για συνεχή ενημέρωση όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό. Οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται οδηγούν στην εξατομίκευση της διατροφής και προϋποθέτουν, πλέον, την εισαγωγή της καινοτομίας στις διαδικασίες παραγωγής. Το έργο Inno-Food SEE, που υλοποιείται μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος «Νοτιοανατολική Ευρώπη» του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», αποσκοπεί:
να δημιουργήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα μπορέσουν να διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφορίας ανάμεσα στην έρευνα και στις επιχειρήσεις
να καταγράψει τις διαφορές πολιτικών καινοτομίας που αφορούν στα τρόφιμα για την περιοχή εφαρμογής και να προτείνει νέες αποτελεσματικότερες
να αυξήσει την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σχετικά με την καινοτομία στα τρόφιμα για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Στο έργο συμμετέχουν ερευνητικοί, κρατικοί και εκπρόσωποι φορείς του επιχειρηματικού τομέα από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας είναι ο επικεφαλής εταίρος του Έργου ενώ ως εταίρος του έργου από την Ελλάδα συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Μαζί, οι δύο φορείς επιχειρούν να αναπτύξουν υγιείς και παραγωγικές συνέργειες ανάμεσα στην έρευνα και τον επιχειρηματικό χώρο, με σκοπό των εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων προϊόντων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
Ιστοσελίδα: http://www.innofoodsee.eu/Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
COST ACTION FA1106
COST ACTION FA1106
Ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον προσδιορισμό των αναπτυξιακών μηχανισμών που ελέγχουν την ποιότητα των φρούτων της ντομάτας και του σταφυλιούΦορέας Χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επιστήμη και Τεχνολογία
Κύριος στόχος του έργου είναι να διευρύνει την έρευνα για σαρκώδη φρούτα και να οδηγήσει στην κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την ποιότητα του φρούτου. Το έργο επικεντρώνεται σε δύο σαρκώδη φρούτα στην ντομάτα και το σταφύλι.
Ιστοσελίδα: http://qualityfruit.inp-toulouse.fr/en/home.htmlΕπικοινωνία
Χιλιώτη Ζωή
E-mail: zhilioti@certh.gr
Τηλ: 2310 498 273show less
CONSAGE
CONSAGE
Διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας του φασκόμηλου (Salvia sp.), αρωματικών και φαρμακευτικών φυτώνΦορέας Χρηματοδότησης: EU/GSRT/DLR SEE-ERA NET
Το είδος Salvia έχει μακρά προϊστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και θεωρείται σημαντικό παραδοσιακό βότανο για ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών. Τα είδη Salvia είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιοδραστικά τερπένια.Πολλές ουσίες που απομονώθηκαν από είδη Salvia είναι ιδιαίτερα βιοδραστικές και εξετάζονται σαν πιθανά φαρμακευτικά σκευάσματα (Σαλβινορίνη, Τανσινόνη, Σαλβισίνη, Καρνοσόλη, Σαλβιανολικό οξύ). Η δραστηριότητα μας αξιοποιεί νέα εργαλεία και τεχνογνωσία ώστε να α) επεκτείνει τη συλλογή αντιπροσωπευτικών γενοτύπων του ειδών, β) να αναλύσει τη γενετική και χημική ποικιλότητα σε 3 είδη Salvia που απαντώνται στα Νότια Βαλκάνια (Salvia fruticosa, S. pomifera, S. officinalis), γ) να απομονώσει και να χαρακτηρίσει ένζυμα βιοσύνθεσης τερπενίων, και να ανασυστήσει το βιοσυνθετικό τους μονοπάτι σε μικροοργανισμούς.
Επικοινωνία
Μακρής Αντώνης
E-mail: makris@certh.gr
Τηλ: 2311 257 541show less
SAFFRONOMICS
SAFFRONOMICS
Ομικές τεχνολογίες για την βελτίωση, ιχνηλασιμότητα, ταυτοποίηση και ανίχνευση νοθείας και προέλευσής του σάφρονΦορέας Χρηματοδότησης: Ευρωπαϊκή Δράση COSΤ
Η κύρια πρόκληση στο πεδίο εφαρμογής της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ( ΚΓΠ ) είναι η ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας που βασίζεται στα μεγάλης αξίας Γεωργικά Προϊόντα. Ο Κρόκος έχει την υψηλότερη τιμή στον κόσμο . Η τιμή του μπορεί να φτάσει 20.000 / kg λιανικής . Ο κρόκοσ ( C. sativus Linn ) είναι ένα πολυετές, τριπλοειδές είδος και γενετικά στείρο φυτό που πολλαπλασιάζεται αγενώς μέσω των βολβών του. Αυτό το φυτό καλλιεργείται παραδοσιακά για τα κόκκινα στιγματά του τα οποία χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα ενώ παράλληλα λόγω των χημικών ενώσεων τους έχει ρησιμοποιηθεί στην ιατρικήΛόγω της υψηλής του τιμής η νοθεία και η απάτη αποτελούν ένα βασικό πρόβλημα που πρέπει και μπορεί να καταπολεμηθεί με την ανάπτυξη των τεχνολογικών εργαλείων που βασίζονται σε σύγχρονα εργαλεία της χημείας, μοριακής βιολογίας και της εφαρμοσμένης φυσικής.
Ιστοσελίδα: http://www.saffronomics.org/
Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
COMPBIO
COMPBIOL
Παροχή υπηρεσιών στην υπολογιστική βιολογία και ανάλυση δεδομένωνΟι νέες τεχνολογίες αλληλούχισης νουκλεϊκών οξέων έχει επιφέρει αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των παραγόμενων δεδομένων. Συγκεκριμένα ο όγκος των παραγόμενων δεδομένων, η υπολογιστική ισχύς και το άκρως εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάλυσή τους αποτελούν αυτή την στιγμή την στενωπό για τους φορείς που ασχολούνται με γονιδιακές προσεγγίσεις. Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ (EKETA/INEB) , για να ξεπεράσει τα παραπάνω εμπόδια έχει ήδη αναπτύξει και αναπτύσσει τις υποδομές και τα βιοπληροφορικά εργαλεία που μπορούν να υποβοηθήσουν προσπάθειες ανάλυσης μεγάλου όγκου βιοδεδομένων (Big Data) παραγόμενα από πειράματα αλληλούχισης υψηλής απόδοσης (high-throughput sequencing). Στα πλαίσια της αξιοποίησης των υποδομών και του εξειδικευμένου προσωπικού του ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ το Ινστιτούτο προτίθεται να χρησιμοποιήσει ερευνητικά τις υποδομές υπολογιστικής βιολογίας του ΕΚΕΤΑ/ΙΝΕΒ για την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
AMYLO
AMYLO
Αξιοποίηση σύγχρονων τεχνικών μεθόδων στον έλεγχο της πρώτης ύλης αμυλούχων καρπών και ο ρόλος του αμύλου στην παραγωγή τροφίμων με βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικάΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΣΠΑ 2007-2013
Η παρούσα πρόταση έχει σαν στόχο την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που ξεκινούν από την πρωτογενή παραγωγή έως την μεταποίηση του τελικού προϊόντος για την παραγωγή προϊόντων χαρακτηριζόμενα ως ελεύθερα γλουτένης (gluten free) και συγκεκριμένα την παραγωγή snacks και γενικά αρτοσκευασμάτων, αλλά και να θέσει τις επιστημονικές βάσεις για την δημιουργία νέων καινοτόμων gluten free προϊόντων. Κύριο στόχο αποτελεί η λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην παραγωγή αμυλούχων προϊόντων αρτοποιίας χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες γονιδιωματικές τεχνολογίες σε συνδυασμό με εξειδικευμένες βιοχημικές αναλύσεις.
Επικοινωνία
Αργυρίου Αναγνώστης
E-mail: argiriou@certh.gr
Τηλ: 2310 498 475show less
AgriGenoTrans
AgriGenoTrans
Μεταφορά και διάδοση Agri-genomics μεταξύ Ελλάδας και ΒουλγαρίαςΦορέας Χρηματοδότησης: ΕΤΠΑ – INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» αναγνωρίζει τον ουσιώδη ρόλο της έρευνας στη νέα οικονομία, η οποία μπορεί να δράσει ως μεσολαβητής, ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων Στην ελληνική πλευρά υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για έρευνα από ότι στη Βουλγαρική. Τα περισσότερα ερευνητικά ινστιτούτα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη¨ Επιπλέον, η ερευνητική δραστηριότητα σε διάφορους επιστημονικούς και τεχνολογικούς τομείς εκτελείται σε πανεπιστήμια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη διασυνοριακή περιοχή. Παρόλα αυτά, είναι πολλά ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν στο ερευνητικό πεδίο, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας οικονομίας βασισμένης στη γνώση, στόχος που έχει τεθεί από το Σύμφωνο της Λισσαβόνας. Σε έναν ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο, τα οφέλη που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα , την τεχνολογική πρόοδο και την καινοτομία, δεν πρέπει να περιορίζονται στα στενά εθνικά σύνορα (αλλά να διαχέονται και στα άλλα κράτη μέλη).
Αυτό το έργο είναι το αποτέλεσμα της ένωσης διαφόρων συγκλινουσών αναγκών και επιτευγμάτων : α) Το ΙΝΑΒ ασχολείται ενεργά με την αγροβιοτεχνολογική έρευνα και είχε πολλές επιτυχίες, προσπαθεί δε ενεργά οι έρευνές του να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη βιομηχανία. Μία τέτοια συνεργασία με τις ελληνικές βιομηχανίες υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό το πρόγραμμα γίνεται προσπάθεια να εδραιωθούν αντίστοιχες επαφές και με τις βιομηχανίες και τους παραγωγούς της γειτονικής Βουλγαρίας.
β)Το ΙΕΕ είναι πρωτοπόρος στο να προλειαίνει το έδαφος σε νέες μορφές εκθεσιακής δραστηριότητας και ειδικότερα επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτό που αναμένεται να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομική ανάπτυξης: καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας.
γ) Η Εθνική Ένωση Ορεινού Γάλακτος επιθυμεί να επωφεληθεί από τις προόδους της αγροβιοτεχνολογίας προκειμένου να βοηθήσει τις βουλγάρικες βιομηχανίες γάλακτος να εναρμονισθούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους παραγωγούς γάλακτος της ορεινής Ροδόπης να επιτύχουν την επιθυμητή παραγωγή.Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
GOAT BSE
GOAT BSE
GOAT BSEΦορέας Χρηματοδότησης: FP6 Specific Targeted Research and Innovation Project
Ο κύριος στόχος είναι να προσδιοριστεί η κατανομή ιστών BSE μετά την έκθεση των αιγών από το στόμα, με την ταυτόχρονη δημιουργία απαραίτητων στοιχείων για την γενετική ευαισθησία στις πιο συνηθισμένες φυλές.
show less
Exploration of cultivated species gene pool for the advancement and improvement of important European crops agronomical characteristics
Exploration of cultivated species gene pool for the advancement and improvement of important European crops agronomical characteristicsΦορέας Χρηματοδότησης: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ), ΕΣΠΑ 2007-2013 .Διμερής Έρευνα & Τεχνολογία συνεργασίας Ελλάδας Σλοβακίας 2011-2012
Οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές είναι πιθανό να έχουν αρνητική επίδραση στην παραγωγή και στην ποιότητα των τροφίμων. Η ποικιλότητα των φυτικών γενετικών πόρων παρέχει την απαιτούμενη παραλλακτικότητα για προσαρμογή των καλλιεργειών και συνεπώς θα αποτελέσει κύριο παράγοντα στη διατήρηση της παραγωγής τροφίμων υπό το πρίσμα των αλλαγών της θερμοκρασίας, των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων και των ασθενειών. Ωστόσο, η ποικιλότητα αυτή απειλείται συνεχώς και υπάρχει άμεση ανάγκη συλλογής και διασφάλισης των φυτογενετικών πόρων προς όφελος της ανθρωπότητας. Γι αυτό το λόγο, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην ενίσχυση των εκτός τόπου συλλογών (ex situ) των δύο χωρών με την απόκτηση νέων δειγμάτων συλλογής καλλιεργούμενων ειδών και αυτοφυών συγγενών των καλλιεργούμενων ειδών, δίνοντας έμφαση στο γενετικό απόθεμα του σιταριού, και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων αγρονομικών χαρακτηριστικών αυτού του γενετικού υλικού, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας εκμετάλλευσης των γενετικών πόρων στη βελτίωση για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μία σύγχρονη προσέγγιση για τη χρήση των γενετικών πόρων στην προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές, που περιλαμβάνει έναν αριθμό εξερευνητικών αποστολών για τη συλλογή φυτικού γενετικού υλικού στις δύο χώρες. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί η εκτός τόπου διατήρηση και η αξιολόγηση των γενετικών πόρων κάτω από διαφορετικά περιβάλλοντα. Επίσης, θα υλοποιηθεί μορφολογικός και μοριακός χαρακτηρισμός των συλλεχθέντων δειγμάτων του γενετικού αποθέματος του σιταριού. Όλες οι πληροφορίες θα τεκμηριωθούν στις εθνικές βάσεις δεδομένων των δύο χωρών, καθώς επίσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Βάση Δεδομένων των Καλλιεργειών καθιστώντας έτσι τα δείγματα συλλογής διαθέσιμα για βελτίωση και έρευνα.
Επικοινωνία
Μαδέσης Παναγιώτης
E-mail: pmadesis@certh.gr
Τηλ: 2311 257 531show less
RAF-REGIONS
RAF-REGIONS
Προσφορά του οφέλους της έρευνας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αγροδιατροφής, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Puglia και PazardjikΦορέας Χρηματοδότησης: EU – FP7 – Coordination and Support Action (CSA) – A.C. MODEL
Ο πρωταρχικός στόχος του προγράμματος RAF-REGIONS είναι η αύξηση της συνολικής ικανότητας των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας (Ελλάδα), Puglia (Ιταλία) και Pazardjik (Βουλγαρία) να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη με βάση την επιστήμη και την τεχνολογία, εστιάζοντας στον τομέα της Αγροδιατροφής. Οι συγκεκριμένοι στόχοι του έργου είναι: Να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η λειτουργία καινοτόμων “Clusters με γνώμονα την έρευνα” στον τομέα AgroFood των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Puglia και Pazardjik. Να δοθεί στις περιφέρειες η δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπως FP7 και CIP και να εκμεταλευτούν οικονομικές δυνατότητες σε εθνικό, περιφερειακό και ιδιωτικό τομέα. Να προωθήσουν συνέργειες μεταξύ περιφερειακών και ερευνητικών πολιτικών σε κάθε συμμετέχουσα περιφέρεια και να εκπονήσουν περιφερειακές ερευνητικές στρατηγικές για τον τομέα AgroFood. Να προωθήσουν τη διεθνική συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου. Να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των συμμετεχουσών περιφερειών ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται μέσω της έρευνας. Να διευκολύνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των εταίρων μέσω της αμοιβαίας ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών. Να επιτύχουν συνεργασία με συναφή έργα και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες. Οι εταίροι του έργου (περιφερειακές αρχές, ενώσεις ΜΜΕ, ερευνητικοί φορείς και τεχνικοί σύμβουλοι) περιλαμβάνουν ήδη περιφερειακά ερευνητικά συγκροτήματα και διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τον θεσμικό ρόλο να παρεμβαίνουν και να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις πολιτικές έρευνας στον τομέα της Αγροδιατροφής. Οι δραστηριότητες του έργου (συμπεριλαμβανομένης της χαρτογράφησης και της ανάλυσης των ερευνητικών παραγόντων, των ελέγχων τεχνολογίας των ΜΜΕ, της ανάλυση SWOT, των εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ταξιδιών, των info days, των διασκέψεων, της ανάπτυξης κοινού σχεδίου δράσης για την έρευνα και την ανάπτυξη, και των δραστηριοτήτων διάδοσης και εκμετάλλευσης) συμφωνούν με τους στόχους της πρόσκλησης FP7-REGIONS-2007-1. Επιπλέον, η συμμετοχή του RAF-REGIONS στην Πρωτοβουλία CLUSTERING FOOD θα διευκολύνει τη βασική φιλοδοξία του να συμβάλει στην ενίσχυση των ομαδοποιημένων ομάδων έρευνας της ΕΕ μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
show less
NEUROPRION
NEUROPRION
Πρόληψη, Έλεγχος, Θεραπεία, Διαχείριση και Ανάλυση Κινδύνου Νόσων PrionΦορέας Χρηματοδότησης: FP6 Network of Excellence (NoE)
Ομάδα έρευνας για την ασθένεια των πριονίων που εργάζεται για την ανάπτυξη μεθόδων έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπευτικών στρατηγικών που στοχεύουν στους παθογόνους παράγοντες που προκαλούν μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, όπως το Creutzfeldt-Jakob σε ανθρώπους, την τρομώδη νόσο στα αιγοπρόβατα και τη ΣΕΒ στα βοοειδή. Εξέταση του πιθανού ρόλου των γλυκοζαμινογλυκανών και του συστήματος tPA / πλασμινογόνου σε νευροεκφυλιστικές ασθένειες ανθρώπων και ζώων. Η ερευνητική ομάδα διατηρεί στενή επαφή με δύο κτηνιατρικά εργαστήρια και τις κλινικές Νευρολογίας του Α.Π.Θ. και συνεργάζεται με πολλά μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η ερευνητική δραστηριότητα πραγματοποιείται σε δύο εργαστήρια επιπέδου ασφαλείας P2 και P3 που βρίσκονται στον 3ο όροφο και στο υπόγειο του κτιρίου του Τμήματος Φαρμακευτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και σε εργαστήριο επιπέδου ασφαλείας P3 για in vivo πειράματα. Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, δημιουργήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη τράπεζα ιστών με δείγματα τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα που έχουν μολυνθεί από ΜΣΕ. Η ομάδα συνεργάζεται επίσης με το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (INA) και το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (N.AG.RE.F.) που εκτελεί βασική και εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο την ανίχνευση ατόμων με γονότυπους ανθεκτικών στην τρομώδη νόσο για χρήση σε πρόγραμμα αναπαραγωγής για τη δημιουργία ενός ανθεκτικού στην τρομώδη ελληνικό πληθυσμό προβάτων. Τέλος, το Υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στην ερευνητική ομάδα την επιτήρηση και τον βιοχημικό χαρακτηρισμό όλων των κρουσμάτων νόσου του Creutzfeldt-Jakob στην Ελλάδα.
show less
Δίκτυο γνώσης και διάχυσης πληροφόρησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα του ελέγχου και τυποποίησης τροφίμων καθώς και διαδικασιών στον πρωτογενή τομέα, για την διαμόρφωση κοινού πλαισίου συνεργασίας, για την εναρμόνιση με την Κοινοτική Νομοθεσία και την μεταφορά τεχνογνωσίας
Δίκτυο γνώσης και διάχυσης πληροφόρησης εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων στον τομέα του ελέγχου και τυποποίησης τροφίμων καθώς και διαδικασιών στον πρωτογενή τομέα, για την διαμόρφωση κοινού πλαισίου συνεργασίας, για την εναρμόνιση με την Κοινοτική Νομοθεσία και την μεταφορά τεχνογνωσίαςΦορέας Χρηματοδότησης: INTERREG IIIA/PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
show less
Δοκιμές γενετικά τροποποιημένων φυτών και των παραγώγων τους που αναπτύσσονται σε περιορισμένες συνθήκες
Δοκιμές γενετικά τροποποιημένων φυτών και των παραγώγων τους που αναπτύσσονται σε περιορισμένες συνθήκεςΦορέας Χρηματοδότησης: MARIE CURIE / HPMF-CT-2002-01918
show less