Ξεκινάει το αγροτικό πρόγραμμα ενίσχυσης «Ευδοκιμη Γη»

Την αγροτική του πρωτοβουλία, «ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ | Ενίσχυση Αγροδιατροφικής Εκπαίδευσης», που θα υλοποιηθεί και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, ανακοίνωσε ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG), από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου €1 εκατ. σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τα προϊόντα επιλέχθηκαν ώστε να διαθέτουν αναγνωρισμένο συγκριτικό πλεονέκτημα και δυναμική, για να μπορέσει η ανάδειξή τους να συνεισφέρει ουσιαστικά, τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στην μικρο-οικονομία του αγρότη ή του συνεταιρισμού που ασχολείται με αυτά.

Το έργο θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πιο συγκεκριμένα, το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ.

Από την πλευρά του, το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό συμβάλλοντάς.

Οι παραπάνω δράσεις του ΙΝΕΒ εντάσσονται στη στρατηγική του Ινστιτούτου “Support the Greek Brand Name in Agriculture” που έχει σαν στόχο  α) την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών, αγροτών και επαγγελματιών γης στην καταγραφή των ποιοτικών χαρακτηριστικών στην παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων β) την πρόσδοση ταυτότητας στα προϊόντων και γ) την αξιοποίηση της πλούσιας Ελληνικής βιοποικιλότητας για αειφορική ανάπτυξη της περιφέρειας.

(από τα αριστερά προς τα δεξιά):

  • Σωτήρης Λαγανόπουλος, Γραμματέας Ιδρύματος Μποδοσάκη
  • Κατερίνα Παπαλεξανδρή, Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα
  • Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Projects στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή
  • Δρ. Αναγνώστης Αργυρίου, Ερευνητής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ